S borde ta asylrätten på större allvar Socialdeokraternas partiledare Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) presenterar Socialdemokraternas inriktning för migrationspolitiken under kommande mandatperiod under en pressträff på partikansliet i Dtockholm. Foto: Marko Säävälä / TT
Ledare

S borde ta asylrätten på större allvar

Ledare Genom att hänvisa till EU-snittet av invandring låter Socialdemokraterna i praktiken Viktor Orban definiera asylrätten, skriver Mikael Feldbaum.
7 maj 2018 | 13:34
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tillfälliga uppehållstillstånd och inställd familjeåterförening. Det innebär usla förutsättningar för flyktingar att integrera sig i Sverige. Att inte återse sina föräldrar eller syskon förlamar. Att tvingas ta vilket jobb som helst och vara utlämnad åt en arbetsgivare för att få stanna i landet tär.

Nu ska detta läge permanentas, föreslår Socialdemokraterna. Tanken när reglerna infördes var att flyktingar skulle söka sig till andra EU-länder. I dag har hela EU stängt gränsen och reglerna fyller allt mindre någon funktion. Det går ändå knappt att ta sig till Sverige.

I takt med att det politiska fältet kommit att omfamna en ”stram” flyktingpolitik, uppger allt fler svenskar nämligen, enligt SOM, att de instämmer. Ändå är det bara 6 av 10 svenskar som vill ha färre flyktingar, att jämföra med 8 av 10 riksdagsledamöter (undantaget C, V och MP).

Den nya S-politiken ska hindra människor som fått avslag från att i stället söka jobb och bli arbetskraftsinvandrare, den ska sätta fler i förvar och vägra bistånd till länder som inte vill ta tillbaka utvisade flyktingar.

Detta beskrivs som en traditionell socialdemokratisk linje. Men Socialdemokraterna var ju med och skapade dagens utlänningslag. Att Sveriges och socialdemokratins rykte i världen till stor del är byggt på flyktingmottagandet efter andra världskriget: de vita bussarna, ungrarna -56, judarna från Polen -68, de chilenska flyktingarna, de från Balkan – det anses överspelat. Att så tydligt svänga och kasta historien över bord tyder på en desperat valrörelse.

Den dag en auktoritär regim kommer till makten kommer socialdemokrater och fackligt aktiva att vara bland de första som behöver söka asyl i ett annat land.

Ändå finns ingen som seriöst argumenterar för att flyktingar hittills utgjort någon oöverstiglig kostnad för Sverige. Det handlar mycket högt räknat om någon procent av BNP per år, enligt långtidsutredningen. Samtidigt har tiden det går att etablera sig på svensk arbetsmarknad för hälften av de nyanlända sedan 2014 krympt från traditionella nio år till fem år.

Nyhetsbrev

26 000 flyktingar per år borde dock ändå krympa till 14 000 enligt migrationsministern, som samtidigt säger sig ”stå upp för asylrätten”. Men genom att hänvisa till EU-snittet av invandring låter ministern i praktiken Viktor Orban definiera asylrätten.

Ett socialdemokratiskt parti, dessutom med starka band till fackföreningsrörelsen, borde ta det där med asylrätten på större allvar. Den dag en auktoritär regim kommer till makten kommer socialdemokrater och fackligt aktiva att vara bland de första som behöver söka asyl i ett annat land.

7 maj 2018 | 13:34
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev