Lågpriskedja vinner upphandling av sjukvårdsmateriel  Akademiska sjukhuset i Uppsala kan förvänta sig överraskande leveranser från nya leverantören DOLLAR$TORE. Foto: TT

Satir Lågpriskedja vinner upphandling av sjukvårdsmateriel 

Satir DOLLAR$TORE tar över distributionsavtalet för förbrukningsmaterial till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Produkter som ljusblå slime och grillvantar inverkar inte på patientsäkerheten, enligt ansvarig politiker.  
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter att planerade operationer under en veckas tid ställts in på grund av bristen på sjukvårdsmaterial byter Akademiska sjukhuset i Uppsala leverantör. I ett nytt upphandlingsförfarande kunde butikskedjan DOLLAR$TORE lägga det lägsta budet, ett bud flera miljoner lägre än den tidigare leverantören Apotekstjänst.

Enligt regionrådet Bert Kunninen (S), ansvarig politiker för upphandlingen, var urvalsprocessen en så kallad ”no brainer”. Enligt lagen om offentlig upphandling ska det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet alltid premieras.

– DOLLAR$TORE har ett brett sortiment av förbrukningsprodukter. Flera till ett så pass lågt pris som tio kronor styck, säger regionrådet i ett uttalande.

Gorillamasken är dessutom mer kostnadseffektiv eftersom den användas flera gånger.

I den gångna veckans leverans till Akademiska sjukhusets hjärtintensivavdelning fanns bland annat en gorillamask, en rulle plastfolie, en klinga till en cirkelsåg, ljusblå slime och en grillvante i polyester. Enligt Kunninen är det upp till var och en i vårdpersonalen att avgöra hur de bäst förvaltar de levererade produkterna i sitt arbete. En gorillamask kan exempelvis vara lika effektiv som ett vanligt munskydd för en hjärt- och kärlkirurg, menar Kunninen.

– Gorillamasken är dessutom mer kostnadseffektiv eftersom den användas flera gånger och betingar ett pris på endast 40 kronor.

På hjärtintensiven förbereder man under fredagsmorgonen kommande veckas mest akuta operationer. Under måndagen ska två patienter genomgå  så kallade by-pass-operationer vilka kommer att genomföras med hjälp av förbrukningsprodukter från DOLLAR$TORE. En jobbig värld har utan framgång försökt nå kirurg och narkossköterska med frågor om hur förberedelserna inför de komplicerade ingreppen fortskrider. Enligt Bert Kunninen (S) är dock läget under total kontroll, framförallt rent budgetmässigt. Någon risk för patientsäkerheten ser Kunninen inte.

– Jag tror jag talar för de flesta patienter som ska sövas ner inför öppen thoraxkirurgi att man vill kunna lita på att ansvariga politiker för vård och omsorg sparat på varje tänkbar skattekrona.

Det är ju inte som att patienterna märker någon skillnad eftersom de förhoppningsvis ligger nedsövda.

Enligt regionrådet kan en patients bröstkorg lika gärna öppnas med en sågklinga från DOLLAR$TORE som av ett instrument i onödigt dyrt kirurgstål. Butikskedjans prisvärda grillvantar fungerar lika bra som kirurghandskar i latex. En mängd prisvärda verktyg – som fogsvansar, häftapparater och avbitartänger – finns i DOLLAR$TORE:s sortiment som kan göra hjärt- och kärlkirurgin i Region Uppsala betydligt mer kostnadseffektiv.

– Det är ju inte som att patienterna märker någon skillnad eftersom de förhoppningsvis ligger nedsövda under operationen, konstaterar Bert Kunninen (S).

Enligt DOLLAR$TORE:s kundtjänst kommer kommande veckas leverans till Akademiska Sjukhuset i Uppsala att innehålla mest godis och Halloween-prylar, något som enligt regionrådet kommer vara särskilt uppskattat bland patienter och anhöriga på Akademiska Barnsjukhuset. Den nya leveranspartnern kommer förutom Uppsala leverera förbrukningsprodukter till Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland. Även i dessa regioner har planerade operationer ställts in i brist på sjukvårdsmaterial, men de kommer återupptas så fort det nya avtalet är på plats.

För närvarande har DOLLAR$TORE så kallade ”Hot deals” för bland annat plåster, transportbur för mindre husdjur och isglassformar i plast.

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar