Klädkod i skolan ställer högre krav på mobbare  – Jag blir kränkt i första hand för den jag är och inte för hur jag ser ut, säger den mobbade pojken som vill vara anonym. Foto: Erik Nylander / TT
Satir

Klädkod i skolan ställer högre krav på mobbare 

Satir Ändamålsenlig klädsel i skolan leder till en större mångfald och kvalitet i skolgårdsmobbningen. Om det vittnar både mobboffer och mobbare på Jensen Grundskola i Göteborg.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Ett 14-årigt mobboffer kan bekräfta att mobbningen har förändrats sedan skolans rektor införde klädkod för eleverna på Jensen Grundskola i centrala Göteborg.

– Jag blir kränkt i första hand för den jag är och inte för hur jag ser ut, säger den mobbade pojken som vill vara anonym.

Klädkoden innebär att skolans elever uppmanas att bära ”kläder som ger ett bra intryck”. Det gör att mobbning av elever med omoderna, trasiga eller billiga kläder har minskat sedan terminstarten.

Istället motiveras de mobbande eleverna att angripa sina mobboffers medfödda talfel, synnedsättningar, hudfärg eller andra egenskaper som är oberoende av klädsel, men ändå kan kategoriseras som avvikande från normen.

Eleven får mer tid tillsammans med sina mobbare

Enligt skolkoncernens grundare och vd Håkan Jensen skiljer sig Jensen Grundskola från en vanlig kommunal skola. I friskolan är förväntningarna på varje elev högre och skolan söker elever med höga ambitioner. Det märks inte bara i klassrummet utan även på skolgården.

Tack vare mindre elevgrupper kan mobbarna på Jensen Grundskola lägga betydligt större fokus på varje elevs personliga brister och svagheter. Eleven får mer tid tillsammans med sina mobbare som även kan fortsätta mobbningen efter skoltid.

Mobbare välkomnar klädkod

Bland de elever som till vardags brukar kasta glåpord och nedsättande kommentarer efter skolelever med lägre social status välkomnas den nya klädkoden.

– Klädseln handlar trots allt bara om yta. Nu kan vi fokusera på att angripa de individuella svaga punkterna hos varje enskild elev, säger en talesman för gruppen niondeklassare som är kända som ”grabbgänget”.

Mobbarna ser mig och bryter ner mig som enskild individ och inte som en del av en gruppering

Det 14-åriga mobboffret säger i en kommentar att han upplever att hans plågoandar, tack vare den nya klädkoden, mer fokuserat på tillkortakommanden kopplade till hans personlighet och fysiska uppenbarelse. Exempelvis har mobbarna i högre grad börjat imitera hans sätt att prata och har sedan en tid tillbaka även börjat påpeka att han ”går som en bög”.

– Det känns som att mobbarna ser mig och bryter ner mig som enskild individ och inte som en del av en gruppering, säger det 14-åriga mobboffret.

Medlemmarna i grabbgänget – som samtliga är uppvuxna i innerstan hos familjer med hög socioekonomisk status – är noga med att understryka att de ”bara skojar”.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev