Kim Bergstrand leder sökande efter nazireliker Djurgårdens tränare Kim Bergstrand har ett nytt spännande projekt på gång. Foto: Kicki Nilsson / TT kod 11380
Satir

Kim Bergstrand leder sökande efter nazireliker

Satir Nazisternas bortglömda anfallsstrategier kan vinna guld åt Djurgårdens IF. En arkeologisk expedition för att hitta Hitlers gömda taktiktavla planeras nu på klubbens kansli.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0

Fotbollstränaren Kim Bergstrand, 52, anser att lärdomar finns att dra av Adolf Hitlers och andra ledande tyska nazisters ledarskapsmetoder: ”Dom fick folk att göra saker i ett sammanhang”, sa Djurgårdens huvudtränare i en intervju med Aftonbladet i förra veckan.

Uttalandet väckte uppseende inom svensk fotboll, inte minst på grund av att de tyska nazisterna dels startade andra världskriget och även genomförde ett industriellt program för utrotning av Europas judar – något som krävde 6 miljoner människoliv.

Vad huvudtränaren egentligen syftade på var führerns taktiska idéer kring fasta situationer som hörnor och frisparkar runt motståndarens straffområde.

Enligt flera fotbollsexperter strider Hitlers ledarskapsfilosofi mot det Europeiska fotbollsförbundet UEFA:s policy ”No to racism”, vilken gör gällande att det inom fotbollen inte ska finnas plats för rasism, diskriminering och intolerans.

På DIF:s hemsida beklagade Bergstrand efter intervjun att hans uttalanden misstolkats och lyfts ur sitt sammanhang. Vad huvudtränaren egentligen syftade på var führerns taktiska idéer kring fasta situationer som hörnor och frisparkar runt motståndarens straffområde.

Enligt Bergstrand, som tillsammans med sportchefen Bosse Andersson, bedrivit amatörforskning på området finns tidigare okända uppgifter som tyder på att olika hörn- och frisparksvarianter funnits nedtecknade på en taktiktavla som gömdes undan under krigets slutskede.

Innehållet på den försvunna taktiktavlan sägs beskriva ett antal fasta situationer som bygger på ett överraskningsmoment och ”herravälde över luftrummet”.

Enligt uppgifter till En jobbig värld planerar Bergstrand och Andersson nu en resa till gruvområdet kring Merkers i Turingen så fort Coronarestriktionerna hävs, för att där på plats leta efter den försvunna taktiktavlan. Den antas ligga gömd i marken tillsammans med stulen konst och den dåvarande tyska riksbankens guldreserv.

Innehållet på tavlan sägs beskriva ett antal fasta situationer som bygger på ett överraskningsmoment och ”herravälde över luftrummet”.

Med hjälp av taktiken som sägs ha gått under namnet ”blitzkrieg” hoppades Adolf Hitler och ledande nazister att det Tredje rikets representationslag skulle vinna samtliga internationella fotbollsturneringar i tusen år. Det framgår av dokument som de båda fotbollsledarna funnit i sin forskning.

Med hjälp av den bortglömda taktiktavlan hoppas Andersson och Bergstrand att Djurgårdens IF på allvar ska kunna utmana om titeln under kommande säsong av Allsvenskan.

Djurgården Fotbolls vd Henrik Berggren uppger att han ger Kim Bergstrand sitt fulla stöd och att hans förtroende för klubbens huvudtränare som både människa och hobbyarkeolog är orubbat.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev