Ivar Arpi tar hjälp av medium i tv-serien ”Det okändas” nya säsong I det första programmet får tittarna möta journalisten Ivar Arpi som förnimmer närvaron av främmande väsen på ett ödsligt torg i en svensk bruksort. Bild: Det okända/TV4.
Satir

Ivar Arpi tar hjälp av medium i tv-serien ”Det okändas” nya säsong

Satir Under sommaren besöker programledaren Caroline Giertz och medierna ett antal mindre svenska samhällen och bruksorter för att undersöka det oförklarliga som äger rum där. Medverkar i serien gör bland andra Ivar Arpi, Kajsa Dovstad och Jens Liljestrand som berättar om sina mystiska förnimmelser.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I det första programmet får tittarna möta journalisten Ivar Arpi som förnimmer närvaron av främmande väsen på ett ödsligt torg i en svensk bruksort. Tillsammans med mediet Lena Ranehag försöker han förstå varför platsen är hemsökt av dessa skugglika gestalter.

– Antagligen saknar de sysselsättning och slår dank utomhus, säger Ivar.

I programserien medverkar även läkarstudenten Kajsa Dovstad som berättar om en obehaglig upplevelse i en närlivsbutik. Den oförklarliga händelsen ägde rum en mörk, kall novemberkväll i stadsdelen Sätra i Gävle. Så fort Kajsa gått in genom entrédörren står det klart att det inte rör sig om någon vanlig matvaruaffär. Bland butikshyllorna gör hon en rad märkliga observationer.

– I frysdisken finns hela smådjur och på hyllorna står enorma förpackningar med linser.

Vad betyder de arabiska tecknen på butikens skyltar?

I ett halvår har Kajsa försökt förstå vad hon varit med om. Vem var den mystiske mannen i kassan? Hur ska man förklara den mystiska smaken på grönsakerna Kajsa köpte? Vad betyder de arabiska tecknen på butikens skyltar?

– Jag är i Sverige, ett Sverige som inte känns svenskt. Och jag gillar det inte, säger Kajsa.

Medverkar gör också kulturskribenten och författaren Jens Liljestrand som under en föreläsningsturné plötsligt befinner sig ensam i ett folktomt samhälle. På en övergiven parkering närmar sig två tystlåtna gestalter och i nästa stund färdas författaren genom natten i en farkost i hög hastighet. För Caroline Giertz beskriver Jens att han inte upplevde situationen som vare sig hotfull eller skrämmande. Däremot gjorde händelsen honom nyfiken.

Han kan inte sluta tänka på det märkliga som hänt.

– Jag skulle vilja prata med dem, lära mig av dem, men vill inte bryta tystnaden…

Resan slutar på Linköpings Centralstation och Jens kan resa hem till tryggheten i Stockholm. Men han kan inte sluta tänka på det märkliga som hänt och kontaktade därför Det okända.

Efter över 250 program fortsätter den populära programserien med ytterligare en säsong i sommar. Caroline Giertz besöker tillsammans med några av Sveriges ledande medier småstadstorg och avfolkade bruksorter för att hitta en förklaring till de paranormala fenomen observerats där. Vilka är de gestalter som visat sig för förbipasserande? Vad vill de oss? Det okända sänds på måndagar 23:55 i Sjuan plus med start den 24 juni.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev