Förvirrad folksamling hittad i centrala Örebro Partiprogram utgör ledtrådar till varför människor samlats vid Conventum i Örebro. Foto: Socialdemokraterna och Conventum.
Satir

Förvirrad folksamling hittad i centrala Örebro

Satir Örebropolisen vädjar nu till allmänheten att identifiera gruppen som inte själva vet varför eller hur de tog sig till platsen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under fredagen gick Örebropolisen ut med ett meddelande till allmänheten. Det innehåller en vädjan om hjälp att identifiera en stor grupp människor som samlats på Conventum i centrala Örebro.

– Vi har utan framgång försökt ta reda på ifall dessa människor har någon gemensam historia eller några idéer om framtiden, säger Örebropolisens presstalesperson.

Enligt poliser på plats begränsar sig de gåtfulla ledtrådarna om besökarnas ursprung till en symbol i form av en röd ros och två kryptiska programtexter. När En jobbig värld besöker konferensanläggningen är stämningen förvirrad.

– En sång gör sig påmind. Den börjar med orden ”upp trälar ut i alla stater” men sedan minns jag inget mer. Kanske döljer sig svaret på gåtan om vad vi egentligen gör här i den fortsatta sångtexten, säger Daniel Suhonen.

Jag har bland annat skrivit orden ”vår omvärld förändras i hög takt”. Det skulle kunna vara något slags kodspråk för ett budskap med en verklig innebörd.

39-åringen från Västertorp vaknade upp på Conventum utan att begripa hur han hamnat där. I konferensanläggningen träffade han Mikael Damberg, 47, från Solna som befann sig i en liknande situation.

MIkael Damberg vill granska partiprogrammet för att finna mening.
Foto: Andreas Hillergren / TT

– Jag tror svaret snarare finns i programtexten som strömmade ur mina händer under ett tranceliknande tillstånd. Jag har bland annat skrivit orden ”vår omvärld förändras i hög takt”. Det skulle kunna vara något slags kodspråk för ett budskap med en verklig innebörd, säger Mikael Damberg.

Göran Greider, poet från Dalarna, vet inte heller han varför han befinner sig i Örebro. Han har försökt tyda programinnehållet flera gånger utan att lyckas hålla sig vaken.

– Det är så oerhört vagt och urvattnat att jag omedelbart faller i dvala. I drömmen har jag sett färgen röd samt olika hänvisningar till datumet 1:a maj. Jag känner instinktivt att svaret kan finnas i drömmarna.

Nej, det är bara tomt. Finns inga tankar eller idéer.

Enligt uppgifter som inkommit till polisen planerar regeringspartiet Socialdemokraterna att hålla sin årliga partikongress i Örebro under helgen. Om det finns något samband mellan händelserna utreds nu av polisen. Man har bland annat låtit personerna som samlats studera fotografier på gamla

”Det är bara tomt” säger Lena Rådström Baastad
Foto Stina Stjernkvist / TT

socialdemokratiska partiledare som August Palm, Tage Erlander och Olof Palme med förhoppningen att bilderna ska väcka bortträngda minnen till liv.

– Nej, det är bara tomt. Finns inga tankar eller idéer, säger Lena Rådström Baastad, 45, från Stockholm som plötsligt och oförklarligt befann sig på Conventum under fredagsmorgonen. Vid lunchtid idag fanns fortfarande inga svar på frågan om varför människor från hela landet lämnat sina hem och vid samma tidpunkt sammanstrålat i centrala Örebro.

– Vi får avvakta utvecklingen och invänta tips från allmänheten, säger Örebropolisens talesperson.

Polisen har spärrat av platsen i väntan på identifikation.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev