Alltför traditionellt Luciafirande stoppades Arkivbild: Henrik Montgomery/TT .
Satir

Alltför traditionellt Luciafirande stoppades

Satir Dagens luciafirande på Västerskolan i Uddevalla avbröts av skolledningen. Orsaken var att luciatraditionen riskerade att väcka anstöt hos vissa åskådare.
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Rektor på skolan beklagar att årets luciatåg inte kunde genomföras som vanligt på Västerskolan. Förändringar i luciatågets koreografi gjorde att skolledningen valde att avbryta tillställningen.

– Helgonets namn uttalas för övrigt ”Santa Lu-chia” och allt vi ville var att hedra en gammal kristen tradition, säger en besviken Saskia Ekman, 14 år, som vunnit högstadieskolans omröstning att bli årets Lucia och även skrivit en ny koreografi till årets luciatåg.

Istället för att skrida fram genom den mörklagda aulan längst fram i ett tåg av tärnor med en ljuskrona på huvudet rullades hon på en vagn, blodig och blåslagen. I ena handen höll hon en vass kniv och i den andra ett silverfat med hennes utstuckna ögon. När hon sedan började ofredas av stjärngossarna och pepparkaksgubbarna på aulans scen hördes förskräckta skrik och burop från vissa delar av publiken. Det var då som rektor valde att tända upp lokalen.

Vi hann ju knappt börja skildra det utdragna och plågsamma hedersmord som givit upphov till legenden om helgonet Lucia.

– Straffet för att vara kristen i 200-talets Sicilien var att tvingas till prostitution och ögonen hade hon stuckit ut för att sända till sin trolovade, förklarar Saskia Ekman som tycker att publikens och skolledningens reaktioner är överdrivna.

– Vi hann ju knappt börja skildra det utdragna och plågsamma hedersmord som givit upphov till legenden om helgonet Lucia, säger Västerskolans Lucia vidare.

Enligt den nya koreografin skulle hon i rollen som Lucia även brännas på bål, få kokande olja hälld över sig och slutligen fått sin hals genomborrad av ett svärd innan ståthållaren slutligen lyckas döda henne och förvandla den unga kvinnan till en kristen martyr.

Vi hade till och med lyckats skaffa fram ett antal dunkar med grisblod.

– Vi hade till och med lyckats skaffa fram ett antal dunkar med grisblod från det lokala slakteriet för att kunna göra en trovärdig gestaltning av en utsatt flickas sista tid i livet, säger stjärngossen Noel Karlsson, 14 vars favoritämne i skolan är religion och historia.

Upprörda föräldrar och anhöriga tvingades istället vända hem utan att ha fått höra några traditionella luciasånger på Västerskolan.

– Det verkar som att publiken var mer intresserad av att återuppleva ett kommersiellt jippo som växte fram i veckopressen under tjugotalet än der riktiga historien om Sankta Lucia, konstaterar pepparkaksgubben Leon Strömberg, 14, och skakar uppgivet på huvudet

Skolledningen har ännu inte beslutat om det kommer bli något traditionellt luciafirande på Västerskolan även nästa år.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev