Alliansen gör come-back Den vinnande alliansen i TV4-studion sedan valet avgjorts. 2006. Fr v Fredrik Reinfeldt (m), Lars Leijonborg (fp), Göran Hägglund (kd) och Maud Olofsson (c). Foto Leif R Jansson / SCANPIX
Satir

Alliansen gör come-back

Satir Efter att frontfiguren Ulf Kristersson uttryckt en önskan att gå sin egen väg, splittras Alliansen. Men nu står det klart att samtliga originalmedlemmar kommer att återförenas för en Sverigeturné nästa sommar.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De spekulationer som har cirkulerat den senaste tiden kan nu bekräftas av En jobbig värld. De fyra originalmedlemmarna i Alliansen – Maud Olofsson (C), Fredrik Reinfeldt (M), Lars Leijonborg (L) och Göran Hägglund (KD) – gör come-back. Femton år efter konceptet ”Allians för Sverige” presenterades på Maud Olofssons altan i Högfors planeras en jubileumsturné.

– Den legendariska badtunnan står fortfarande på sin plats och den här gången blir det garanterat ett dopp, säger en källa nära den före detta Centerledaren.

Valsegern 2006 innebar Alliansens stora genombrott. Tiden som följde valsuccén kantades av skandaler med prostituerade, skattefiffel och ett hämningslöst triangulerande. Efter att den senaste i raden av frontfigurer – moderaten Ulf Kristersson – utryckt en önskan att utforska en ny politisk identitet har de nuvarande borgerliga partiledarna beslutat att gå skilda vägar. Men redan nästa sommar återvänder Alliansen, då med sin ursprungliga line-up.

2008. Statsminister Fredrik Reinfeldt, näringsminister Maud Olofsson, socialminister Göran Hägglund och utbildningsminister Jan Björklund, som efterträdde Lars Leijonborg 2007, besökte Göteborgs Hamn.
FOTO Adam Ihse / SCANPIX

Den osämja som uppstod efter den så kallade Nuonaffären, vilken resulterade att Maud Olofsson valde att lämna politiken, sägs nu vara utagerad. De fyra originalmedlemmarna har den senaste tiden setts tillsammans i Göran Hägglunds trädgård i Jönköping där de enligt uppgift för första gången på över tio år har jobbat på nytt material. Turnén kommer inledas i Högfors och avslutas med en kick-off, i form av ett klassiskt ”Korvent”, på Nacka Forum i Stockholm. Fans i form av medlemmar ur Allianspartiernas ungdomsförbund har redan börjat köa utanför biljettkassorna. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor som gick i mellanstadiet när Allianssamarbetet inleddes ser fram mot nästa års nostalgifest.

Vi har blivit äldre och mognare. Jag tror att vi kommer visa upp en ny lite mörkare sida av Allianspolitiken.

– Jag har fått återberättat av äldre kollegor om den euforiska stämning som kunde råda på Alliansens möten. Nu får även jag chansen att klä mig i en brandgul t-shirt och klappa händerna till ”Fame”, säger Ebba Busch Thor (KD) som i framtiden kommer satsa på en solokarriär.

2011.Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte tillsammans med näringsminister Maud Olofsson, utbildningsminister Jan Björklund och socialminister Göran Hägglund Trafikverkets projekt Citybanan. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Den tidigare statsministern Göran Persson (S) har fått frågan om att agera förband till Alliansen under come-backturnén, men har avböjt medverkan. Istället ställer han sig frågande till drivkrafterna bakom turnén. Persson misstänker att Liberalernas tomma partikassa är orsaken, något som bestämt avfärdas av Lars Leijonborg.

– Det handlar inte om pengarna utan om en sann och djup kärlek till blockpolitiken, svarar den tidigare ledaren för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna).

Enligt Leijonborg kommer Alliansen under sommaren 2019 att framföra hits som ”Drogögon mitt i ansiktet” och ”Verklighetens folk”, men även bjuda publiken på nyskrivet material.

Kommer fansen att känna igen Alliansen?

– Vi har blivit äldre och mognare. Jag tror att vi kommer visa upp en ny lite mörkare sida av Allianspolitiken, säger Lars Leijonborg i en kommentar.

2018. Alliansens medlemmar har uttryckt önskningar om att utforska sina egna politiska identiteter. Från vänster Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) på SVT:s valvaka.
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev