Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Samuel Gonzalez Westling, skriver i en interpellation att det är oacceptabelt att omställningsstudiestödet sköts så illa.
Riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson (S) skriver i sin interpellation att regeringen måste ta sitt ansvar och lyssna på arbetsmarknadens parter.
Bakgrunden till missnöjet är att CSN fortfarande inte fått upp farten i handläggandet. Ännu tre månader in på vårterminen är det många sökande som inte fått besked om de får det generösa studiestödet. Frågan är nu om de yrkesverksamma som planerar att ställa om till hösten även de kommer att drabbas av trögheten.
Skriftliga frågor räcker inte
Tidigare har de riksdagspolitiker som engagerat sig i frågan nöjt sig med skriftliga frågor och svar i artig ton om hur arbetet med att förbättra införandet går. Utgångspunkten har då varit uppgifter som framkommit i Arbetsvärldens granskning och andra mediers artiklar. Men nu vill man ha debatt i riksdagen.
Samuel Gonzalez Westling (V) påminner i sin skrivelse från den 10 maj, som även den refererar till en artikel i Arbetsvärlden, att stödet sedan det infördes har dragits med problem.
”För Vänsterpartiet är det oacceptabelt att omställningsstudiestödet behandlas så illa av regeringen. När vi går mot en lågkonjunktur måste CSN, en av våra viktigaste samhälleliga funktioner för omställning och för att förebygga arbetslöshet, fungera”, skriver Vänsterpartiets gruppledare.
Han frågar utbildningsministern vilka åtgärder som regeringen ska vidta för att de som sökt omställningsstudiestöd inför hösten ska kunna få svar innan terminen börjar. Han undrar även om regeringen är beredd att skjuta till mer pengar till CSN om det visar sig att det inte räcker med att flytta om personal inne på CSN.
”Dags att lyssna”
Niklas Sigvardsson (S) vänder sig i sin interpellation mot att regeringen uppmanar CSN att omplacera personal, eftersom myndigheten säger att de redan har gjort just det i syfte att lösa köerna.
Löftena verkar vara tomma löften.
Niklas Sigvardsson (S)
”Det är dags för regeringen att lyssna”, skriver han och fortsätter:
”Här lugnas inte parterna trots att utbildningsministern flera gånger i den här kammaren har försäkrat både parterna och oss i oppositionen att staten och regeringen ska göra sin del. De löftena verkar vara tomma löften.”
Klart är att problemen inte ser ut att ha löst sig. Den senaste statistiken visar utvecklingen fram till och med den 23 april, alltså tre månader in på vårterminen. Av de totalt cirka 23 500 personer som sökte inför vårterminen har myndigheten fram till nu hunnit avgöra cirka 11 000 ansökningar, varav blott 2 000 personer fått bifall.
S-riksdagsledamoten frågar också ministern om han kommer att meddela arbetsmarknadens parter att regeringen inte kommer att göra det som staten har åtagit sig i överenskommelsen om omställningsstudiestöd.
”Mest effektivt flytta personal inom CSN”
Mats Persson (L) har tidigare motiverat regeringens hållning med att personalförflyttningar går snabbare än nyrekryteringar.
”Effektiviseringar och omprioriteringar inom CSN:s verksamhet är det mest effektiva sättet att minska handläggningstiderna på kort sikt”, skrev han till exempel som svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Ciczie Weidby (V).
Utgångspunkten är att resursomflyttningen inte ”ska få någon större påverkan på övriga studiestödstagare”, la han till.
Ministern har också framhållit att regeringen genomför detta studiestöd precis på det sätt som framgår av propositionen ”Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden” (2021/22:176). Han påpekar att det enda parti som var emot förslaget var Vänsterpartiet.
Hur han svarar på den nya kritiken står klart i slutet av maj, då interpellationerna ska vara besvarade.