När förhandlarna tog en paus över julen år 2013 utvecklade sig uppehållet till ett jullov värdigt Guinness rekordbok. Det såg ut som om man skulle låta frågan om ett nytt omställningsavtal rinna ut i sanden och låta förhandlingarna falla i glömska. Att ändra turordningsreglerna, som är en central del i dessa förhandlingar, verkade vara en alltför mäktig uppgift. Devisen ”sist in – först ut” tycks vara huggen i sten. Nu säger båda parter att man fått signaler som gör det meningsfullt att träffas vid förhandlingsbordet igen, och man skyndar dit. Förhandlingarna startar redan innan de snart annalkande semestrarna och ska vara klara före nyår, innan nästa avtalsrörelse slukar alla förhandlarresurser.
”Det borde vara möjligt att komma överens.”
– PTK bedömer att respektive sida är beredd att röra på sig. Det borde vara möjligt att komma överens, säger Niklas Hjert, som leder PTK:s förhandlingschefsgrupp.
Christer Ågren, vice VD, Svenskt Näringsliv säger:
– Jag känner att det finns en stor vilja från PTK:s sida att förbättra möjligheterna till omställning vilket vi har förklarat oss intresserade av att medverka till.
Arbetsgivarna vill ha ändrade turordningsregler vid uppsägningar för att kunna behålla den personal som bedöms vara mest kompetent för den fortsatta driften. I utbyte är man beredd att satsa miljarder i en kompetensstiftelse som ska kunna göra det möjligt att behålla en stor del av lönen vid studier mitt i karriären. Men arbetsgivarna betalar inte allt. Förslaget bygger på ändrade regler för studiemedel, som både Allianspartierna och den nyvarande rödgröna regeringen säger sig vara beredda att genomföra.
Inom PTK var det främst Sacoförbund som motsatte sig det nya urvalssystemet för turordning när förhandlingarna tog jullov. Argumentet var att avtalsturlistor användes i de flesta fall och fungerade bra, samt att kompetens som grund för turordning öppnar för subjektiva bedömningar från arbetsgivarnas sida. Dessutom är de välutbildade akademikerna inte särskilt intresserade av att avsätta löneutrymme till en kompetensstiftelse.
– Vi tycker naturligtvis detsamma som vi gjort tidigare, men det är diskussioner som vi för inom PTK. Nu startar förhandlingarna, så vi får se vad vi landar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef, Sveriges ingenjörer.
”De tycker att någon annan ska leverera kompetenshöjningen.”
I PTK är planen att använda Trygghetsrådet TRR för att ge medarbetarna större möjligheter till kompetensutveckling redan innan de hotas av uppsägning.
– Behovet att skapa verkliga möjligheter till kompetensutveckling har inte mattas något sätt, säger Niklas Hjert.
– Allt färre företag väljer att själva satsa på detta. De tycker att någon annan ska leverera kompetenshöjningen. Därför sker dessa kompetensväxlingar när företag tycker sig ha fel kompetens på medarbetarna. Nu säger vi upp dem och sätter in nya arbetstagare med rätt kompetens, resonerar de.
– Därför gäller det att hitta en lösning på en nivå som ligger ovanför det enskilda företaget.