Regeringen satsar på utbildning i fas 3

Budgetproposition Regeringen kommer att satsa på utbildning i kampen mot långtidsarbetslösheten. Det berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i dag.
Ewa Persson
25 aug 2015
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Även om antalet sysselsatta nu ökar, så sjunker arbetslösheten förhållandevis långsamt. Jobben går främst till korttidsarbetslösa som redan står nära arbetsmarknaden, de långtidsarbetslösa blir kvar utanför arbetsmarknaden i många år.

− Det hände något på arbetsmarknaden efter finanskrisen för de som saknar gymnasiekompetens, sade Ylva Johansson på en pressträff i dag. Den gruppen har en genomsnittlig tid i arbetslöshet på 34 veckor.

Men trots hög arbetslöshet saknas samtidigt arbetskraft.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Utvärderingar visar på låg aktivitet i jobb- och utvecklingsgarantin för att matcha arbetssökande med de lediga jobben: nästan en tredjedel av deltagarna i fas 3 fick några insatser i de två föregående faserna. Samtidigt är utbildningsbakgrunden hos deltagarna splittrad: en majoritet saknar gymnasieutbildning, men här finns också en ansenlig grupp med gymnasieutbildning eller högskolekompetens.

”Utfasningen kommer ta tid”

Regeringen har redan tidigare lovat att fasa ut fas 3 jobb- och utvecklingsgarantin.

− Det är som ni förstår en stor uppgift, vi måste också stoppa inflödet. Det kommer att ta lite tid, så att man inte ersätter en dålig åtgärd med en annan dålig åtgärd. Men mitt besked i dag är att: nu börjar vi med det.

Vid dagens pressträff lyfte Ylva Johansson fram en annan väg: deltagare i fas 3 har från och med augusti i år möjlighet att studera i upp till ett år på valfri utbildning, alltifrån folkhögskola till yrkeshögskola och universitet.

Men på frågan om de utbildningsplatserna finns, och vad de kostar, svarade Ylva Johansson att detaljerna och pengarna kommer i höstbudgeten den 21 september

Känner press att leverera

Förutom utbildning skapas extratjänster i välfärden, planen är att förordningen ska vara klar i november i år. Hur många av de 36 000 deltagarna i fas 3 som kommer att beröras av dem ville inte Ylva Johansson sia om.

− Det beror på hur många tjänster som kommuner och landsting kommer att inrätta.

− Det handlar ju om riktiga jobb till riktig lön.

Hon vill heller inte lova mer exakt när fas 3 ska vara avvecklat, men konstaterar:

− Jag tror väljarna kommer vänta sig svar till valrörelsen. Jag känner pressen på mig att leverera.

Ewa Persson

/ Kontakta skribenten

25 aug 2015

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar