TCO och forskare tvivlar på effekten av ny lag

Nyanlända Regeringen vill att möjligheten till jobb ska styra fördelningen mellan kommunerna i mottagandet av nyanlända. Men både TCO och arbetsmarknadsforskare är skeptiska till om regeringens förslag räcker.
27 nov 2015
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Statsråden Ylva Johansson (S) och Gustav Fridolin (MP). Foto: Henrik Montgomery/TT.

Statsråden Ylva Johansson (S) och Gustav Fridolin (MP). Foto: Henrik Montgomery/TT.

I går presenterade regeringen förslag på en ny lag, som ska tvinga alla kommuner att ta emot nyanlända. Fördelningen av mottagandet ska fördelas enligt vissa kriterier, där kommunens och länets arbetsmarknadssituation ska vara det allra viktigaste kriteriet.

Men det finns invändningar från bland andra TCO och IFAU, Institutet för arbetsmarknads och utbildningspolitisk utvärdering, mot att det här förslaget kommer att innebära någon större förändring av var nyanlända bosätter sig i praktiken.

När en promemoria med i stort samma förslag som den nya propositionen gick ut på remiss tidigare i höst, välkomnade TCO en bättre fördelning och snabbare genomförande av kommunplaceringarna eftersom det är en förutsättning för nyanländas etablering. Men TCO tror inte att formuleringarna i förslaget om att hänsyn ska tas till arbetsmarknadssituationen är tillräckligt tydliga, och i kombination med att regeringen inte vill införa sanktionsmöjligheter mot kommunerna är TCO tveksam till om detta kommer att räcka.

Svårt även tidigare

Även Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, menar i sitt remissvar att det finns flera faktorer som gör att resultatet av regeringens nya lag osäkert. Så länge majoriteten av nyanlända använder sig av rätten till eget boende, ebo, kommer anvisningarna att spela en mindre roll för fördelningen. IFAU skriver också att historiskt visar erfarenheten att det är svårt att upprätthålla ambitionen att styra mottagandet efter möjligheterna för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden när antalet nyanlända ökar.

Andra remissinstanser har efterfrågat tydligare definitioner av arbetsmarknadsförutsättningar.

Regeringen föreslår att den nya lagen ska gälla från och med 1 mars nästa år. Ylva Johansson sade också på en pressträff på torsdagen att regeringen kan komma att ompröva frågan om sanktionsmöjligheter mot kommunerna.

Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar