Pia blev utblottad av ekonomiskt våld i en nära relation Pia Johansson tog sig ur en relation där mannen tog full ekonomisk kontroll. Foto: Viktoria Davidsson/Ordberoende

Pia blev utblottad av ekonomiskt våld i en nära relation

Våld mot kvinnor Vart hushållets pengar ska gå är en vanlig orsak till gräl i nära relationer. Men när den ena i förhållandet tar makten över den andra med ekonomiska medel glider det över i ekonomiskt våld – och det är oftast kvinnor som drabbas. Pia Johansson är en av dem.
Maria Zaitzewsky Rundgren
23 apr 2021 | 11:00
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0

Hon trodde att han var mannen i hennes liv. I stället tog han kontrollen över Pia Johanssons ekonomi och förvandlade relationen till en affärsuppgörelse och ett minfält där hon ständigt fick tassa på tå för att inte misshaga sin man.

– Efter en tid tillsammans köpte vi ett hus. Vi stod båda på lånen, men han la in hela kontantinsatsen. Jag gjorde mig av med alla mina gamla möbler och investerade i nya. Han drev ett företag och hade god ekonomi, men krävde att jag skrev över alla möbler och inventarier på honom, säger hon.

Det kändes fint att ha gemensam ekonomi. Men så började han kontrollera mina uttag och inköp

– Senare öppnade han ett gemensamt konto och bad mig sätta in hela min lön där. Han skulle göra detsamma. Allt mitt var hans och vice versa. Det kändes fint att ha gemensam ekonomi, en stor pengapott som båda hade tillgång till. Ett bevis på vår tillit och kärlek till varandra. Men så började han kontrollera mina uttag och inköp.

När Pia ifrågasatte hans inköp eller hur mycket han egentligen satte in på kontot fick hon till svar att bara för att hon inte hade råd så innebar det ju inte att han inte hade råd.

– Han kallade mig girig och otacksam som bara tänkte på pengar, berättar Pia Johansson, som efter att ha tagit sig ur förhållandet skrev boken ”För ditt eget bästa”.

Förstod att hon skulle dö om hon inte lämnade

Mot slutet tvingades hon under hot skriva på papper om bodelning; dokument som redan var bevittnade i förväg. Det enda som saknades var hennes namnteckning. Om hon inte skrev på hotade han med att polisen skulle avhysa henne och barnen, hon skulle hamna på gatan. Vid det laget var hon nedbruten fysiskt och psykiskt. Hon förstod att om hon inte lämnade skulle hon dö.

Jag var tvungen att bygga upp ett helt nytt liv

– Jag lyckades till sist få ett andrahandskontrakt och i juli 2015 lämnade jag honom, efter fem års helvete och förnedring. Jag fick fin hjälp från socialtjänsten, de hjälpte mig ekonomiskt den första tiden eftersom jag inte fick med mig någonting. Jag var tvungen att bygga upp ett helt nytt liv, säger Pia Johansson.

Glidande skala

Annika Creutzer, privatekonomisk expert, menar att ekonomiskt våld är ett sätt att med ekonomiska medel ta makten över sin partner.

– Det är en glidande skala som kan handla om allt ifrån att han ifrågasätter hennes inköp och kontrollerar kvitton till att hela hennes lön sätts in på hans konto. Han fördelar sedan pengarna. Då är kontrollen total.

Det säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Privatekonom Annika Creutzer.
Foto: Kate Gabor.

I nio fall av tio är det ekonomiska våldet en del av annat våld i nära relationer

– Att kvinnor går med på detta har delvis att göra med epitetet ”tjejer är dåliga på matte”, som formas tidigt. När man är nyförälskad är det enkelt att överlåta det där med ekonomin till mannen. Han säger sig ha koll och hon slipper bekymra sig. Och man måste ju kunna lita på varandra …

Annika Creutzer menar att det ofta börjar med stor passion för att sedan övergå i ett minutiöst kontrollerande. I nio fall av tio är det ekonomiska våldet en del av annat våld i nära relationer.

Kan betraktas som livegna

Enligt en undersökning om ekonomisk jämställdhet gjord av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar uppger drygt 31 procent av kvinnorna att ekonomin är en anledning till att man väljer att stanna kvar i ett dåligt förhållande. Fyra av tio kvinnor bidrar till hushållet procentuellt utifrån inkomst.

Siffrorna visar att kvinnor på sätt och vis kan betraktas som livegna. Det är tyvärr fortfarande vanligt att mannen gör karriär medan kvinnan tar hand om barn och hushåll, något som kan få konsekvenser den dag hon vill separera. Kvinnans lön riskerar att inte räcka till för att köpa en bostad, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

­Vilka är varningssignalerna för ekonomiskt våld?

– Varningssignaler är att kvinnan med sin ofta lägre lön står för inköp av mat och småköp, medan mannen sköter räkningar, större investeringar och har ett eget sparkonto som bara är hans. Hennes insyn i hur han fördelar sin lön är noll. Om hon ber honom bidra mer till barn och hushåll kan han avfärda henne med att han har en massa andra utgifter att betala och att det enda hon tänker på är pengar, säger Annika Creutzer.

Men det kan också vara att uppmanas jobba deltid för familjens skull eller oavlönad arbeta i familjeföretaget och på så vis varken ha pensionssparande eller eget kapital.

Hon är kanske skuldsatt på grund av lån han har tagit, hon har ingen eller låg lön vilket gör att hon saknar kreditvärdighet och riskerar att hamna på gatan

Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid. Foto: Pressbild

Enligt Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten, Nationellt Centrum för Kvinnofrid, kan ekonomiskt våld yttra sig i att kvinnan stannar hemma mycket från jobbet, på grund av fysiskt och psykiskt våld.

–  Sjukskrivningar drar ner ekonomin och hennes möjligheter att göra karriär minskar. Konsekvensen blir att hon blir mer isolerad och får en sämre ekonomi, medan mannens ekonomiska makt ökar. Vid en separation hamnar hon i underläge. Hon är kanske skuldsatt på grund av lån han har tagit, hon har ingen eller låg lön vilket gör att hon saknar kreditvärdighet och riskerar att hamna på gatan, säger hon.

Kvinnans livsutrymme krymper

Enligt forskning minskar kvinnors inkomster med 25 procent när de befinner sig i en våldsam relation. Dessutom ökar deras sjukfrånvaro med 20 procent på grund av fysiska eller psykiska men.

Konsekvenserna av ekonomiskt våld är förödande. Kvinnans livsutrymme och ekonomiska handlingsutrymme krymper, trots att det i äktenskapsbalken står att äkta makar ska leva med samma standard. Om hon skulle vilja separera saknar hon ekonomiska resurser att stå på egna ben.

Maria Zaitzewsky Rundgren

/ Kontakta skribenten

23 apr 2021 | 11:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Margareth Hagberg 3 okt 2021:

    Tusen tack för att ni tar upp ämnet ekonomiskt våld. Min exman utövade ekonomiskt förtryck förutom annat våld under 25 års tid. Vis skilsmässan målade han upp sig själv som offret med framgång utan någon teknisk bevisning. Allt handlade om att utsatta min lagliga rätt till bodelning. Bodelningen höll på under fem år och fyra månader och kostade en hel förmögenhet med juridiska ombud som inte skyndade på processen. Jag fick ett sandkorn av en stor förmögenhet efter ett helt liv tillsammans. I det här blev våra barn också extremt utsatta även om våldet riktades mot mig. Man kan säga att min exman gjorde precis allt för att ödelägga mitt liv. Vi sökte hjälp överallt I samhället men nekades hjälp. Vi polisanmälde men allt lades ned. I stället jagade polisen mig men det är inte jag som är förövaren utan jag som är den utsatta.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev