Personalcheferna befarar stor brist på socialsekreterare

Socialtjänsten Andelen personalchefer i kommunerna som tror det blir svårt att rekrytera socialsekreterare har ökat kraftigt på två år. Det visar Visions personalchefsbarometer 2014 som släpptes under onsdagen.
8 apr 2015
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När fackförbundet Vision för två år sedan frågade personalcheferna i kommunerna runtom i landet om hur de ser på möjligheten att rekrytera personal inom socialt och kurativt arbete under tre år framåt, då svarade 48 procent att de trodde det skulle bli svårt.

I dag presenterade Vision en ny personalchefsbarometer och när man nu har ställt samma fråga är det nästan dubbelt så många – 83 procent av de tillfrågade – som tror att det blir svårt att rekrytera den yrkesgruppen under kommande år. Utifrån enkätens fritextsvar drar Vision slutsatsen att bristen främst handlar om socialsekreterare.

Lika många personalchefer tror att det blir svårt att rekrytera chefer till kommunerna, och ännu fler – 88 procent – tror på svårigheter att hitta tillräckligt med tekniker de närmaste åren. Men till skillnad från socialsekreterarna är den stora bristen på chefer och tekniker ingen nyhet, också för två år sedan befarade personalcheferna stora brister.

Under det senaste året har Vision har kommit med flera rapporter som pekar på att socialsekreterarnas arbetsmiljö är mycket ansträngd och personalomsättningen i många kommuner är hög. Enligt den nya personalchefsbarometern löser kommunerna allt oftare problemet genom att hyra in socialsekreterare från bemanningsföretag i stället, något som orsakar merkostnader och andra problem med kontinuitet.

Vision skriver att man nu uppmanar arbetsgivarna att sätta i gång ett arbete för att minska rekryteringsproblemen.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar