För några veckor sedan hotade Hotell- och restaurangfacket HRF med strejk. Den knuten löstes genom en byteshandel: ingångslönerna höjdes mindre än lönerna för de med yrkeserfarenhet. På så vis kunde arbetsgivarna räkna hem kostnaden för låglönesatsningen och den kostnadsnivån, det så kallade märket, som parterna kommit överens om i industrin höll.
Det tolkades då som ett styrkebesked av industriavtalet av Nils Karlson, forskare på Ratio, i en intervju i Arbetsvärlden.
Strejk hotar 8 maj
Den här gången ser det tuffare ut. Lösningen med byteshandel verkar inte aktuell när nu LO-förbundet Fastighets varslat om konflikt. Den 8 maj bryter strejk ut på sju företag om inte Fastighets och motparten Almega Fastighetsarbetsgivarna kommer överens dessförinnan.
– Vi följer industrins överenskommelse, inte HRF:s, säger Jari Visshed, Fastighets tredje förbundsordförande. Det man kommit överens om inom industrin är 6,5 procent på tre år plus en låglönesatsning. Nu menar Almega att låglönesatsningen ska finansieras med försämringar i de allmänna villkoren. Det accepterar vi inte. Vi är inte beredd att sälja ut saker i avtalet.
Jari Visshed uppger att det är försämringar inom arbetstidsområdet som arbetsgivarna i första hand har diskuterat.
Vi kan inte skita ned oss på vägen, och godta försämringar.
Fastighets avtal omfattar omkring 1 500 medlemmar. Låglönesatsningen, som omfattar dem som tjänar under 24 000 kronor, berör inte särskilt många på avtalsområdet, enligt Jari Visshed.
– Men vi kan inte skita ned oss på vägen, och godta försämringar på det här området. Vi har flera andra avtal som ska förhandlas, bland annat för lokalvårdare, där löneläget är lägre.
6,5 procent max för Almega
Arbetsgivarnas ståndpunkt är lika tydlig: låglönesatsningar ska rymmas inom de 6,5 procent som är märket.
– Det Fastighets nu gör är att de försöker överskrida det märke som etablerats i årets avtalsrörelse. Det är väldigt olyckligt att LO-facken nu än en gång varslar för att försöka få en låglönesatsning utöver normeringen, säger Stefan Koskinen, chef för avdelningen Arbetsgivarpolitik på Almega, i ett pressmeddelande.
På fredagen tog en enig LO-styrelse beslut om att ställa sig bakom Fastighets varsel. Märket innebär ett avtalsvärde på 6,5 procent plus en låglönesatsning, konstaterar LO-styrelsen som påpekar att det är avgörande för de LO-förbund som står på tur att skriva avtal.
Avtalet mellan Fastighets och Almega Fastighetsarbetsgivarna löpte ut redan vid förra månadsskiftet. Sista april löper ytterligare 129 avtal ut. I dag fredag hade tio av dess avtal omförhandlats, enligt Medlingsinstitutet. Av de 129 avtalen är 34 TCO-avtal, de flesta av dem mellan Unionen och Almega.