Förskjuten arbetstid – arbetsgivarnas nya metod i vårdblockaden – Vi överväger att börja anmäla till Arbetsmiljöverket, säger Emma Jonsson som är ordförande för Vårdförbundets avdelning i Stockholm. Foto: Ulf Huett och Adam Ihse/TT

Förskjuten arbetstid – arbetsgivarnas nya metod i vårdblockaden

Vårdstrejk Regionerna har ökat användningen av förskjuten arbetstid under den pågående konflikten. – Man hamnar helt i arbetsgivarens händer, säger Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.
23 maj 2024 | 07:47
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
2
+1
1

Att arbetsgivare beordrar skyddsarbete på ett överdrivet sätt i den pågående vårdkonflikten, som nu pågått i en månad, har lett till runt tusen tvister på Vårdförbundets bord i skrivande stund.

Nu säger lokala företrädare för förbundet att arbetsgivare plötsligt börjat använda en annan variant. Nämligen paragrafen i avtalet om allmänna bestämmelser som handlar om ”förskjuten arbetstid”. Det vill säga att ditt pass flyttas till en annan dag, eller kväll, eller natt.

”Den används hur som helst”

Ändringen ska ske ”så snart som möjligt, dock senast dagen före den avsedda ändringen” står det i avtalet”. Får man jobba på tid som egentligen skulle varit ledig, får man viss ersättning.

– Den har använts förut men varit relativt ovanlig. Nu används den hur som helst. Och inte på ett snyggt sätt. Med kort varsel förskjuter man arbetstiden, säger Emma Jonsson, som är barnmorska i grunden och ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

Hon säger att man från facket ser över vad som kan göras, men att det är svårt eftersom det inte är hårt reglerat i avtal. Men bara för att man kan göra så här är det inte bra, resonerar hon.

– Våra medlemmar är vana vid förändringar men här blir man helt i arbetsgivarens händer. Att man får jobba lördag kväll och vara ledig onsdag förmiddag i stället. Det påverkar hela livet, och har inte alls använts på det sättet förut. Vi ser också att dygns- och veckoviloreglerna åsidosätts i samband med att man förskjuter arbetstiden.

Även i Norrbotten har paragrafen blivit aktuell, enligt Elisabeth Lindblad, ordförande för förbundet där och också barnmorska i botten.

Elisabeth Lindblad

– Jo, vi ser det också här. Att i stället för att beordra skyddsarbete förskjuter man arbetstiden. Många av medlemmarna upplever att man inte vet hur schemat blir. Man kan till exempel nu få ett pass som skulle vara i slutet av juni. Är det övertid kan vi tvista om det, men annars är det ju arbetsledningsrätt.

”Är ett sätt att kringgå blockaden”

Och i Västra Götaland ser det ut på samma sätt, säger Martin Åland, ordförande för förbundet där och narkossjuksköterska i botten. Han säger också att det inte finns en siffra på hur många det handlar om, bland annat för att det är svårt att få fram.

Det bygger på att medlemmar hör av sig.

– Och det har de, vi vet att arbetsgivarna gör det i större utsträckning. Precis som under pandemin. Men att vårt varsel, som bygger på att våra medlemmar ska få gå hem när schemat slutar får samma konsekvenser som det var under pandemin. Det är konstigt. Då är man inte bemannad för den verksamhet man behöver vara bemannad för.

Martin Håland

Han säger också att det facket kan gå vidare med genom tvist är om det går att bevisa att arbetstidslagen brutits.

Är det ett sätt att kringgå blockaden?

– Det är ett sätt samtidigt finns möjligheten. Och den behövs då vi inte har folk som täcker schemat. Då får man trolla med dem man har, så får man använda den här lösningen.

Region: Inte ett sätt att kringgå blockaden

Men att det är ett sätt att kringgå blockaden håller inte Region Norrbotten med om. Man säger att förskjuten arbetstid finns i avtalet, och kan utnyttjas under övertidsblockad så länge det meddelas senast dagen före.

– Att förskjuten arbetstid nyttjas under denna period är därmed inte med syfte att kringgå Vårdförbundets blockad, utan för att säkerställa att våra patienter och medborgare ska drabbas så lite som möjligt av blockadens negativa konsekvenser. Regionen har ett ansvar för att vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa patientsäkerheten. Detta oaktat om det pågår stridsåtgärder eller inte, skriver presstjänsten i ett mejl till Arbetsvärlden och skriver också att man inte har statistik på om det faktiskt ökat.

Region Stockholm är inne på samma spår, men där bekräftar presstjänsten att det ökat när det inte går att beordra mer- eller övertid.

Överväger anmäla till Arbetsmiljöverket

Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Stockholm, säger att de överväger att börja anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket, utifrån föreskriften om organisatoriska och social arbetsmiljö, som handlar om arbetstidens förläggning.

– Vi har ju inte haft mycket bekymmer med den här paragrafen tidigare. Nu ser jag stora risker att man fortsätter med den. Men då tror jag verkligen inte att personalen stannar. 

23 maj 2024 | 07:47
Om skribenten
Sandra Lund är reporter som jobbat med arbetsmarknadsjournalistik i över 15 år.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev