Medlare utsedda mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona Vårförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto: JOhan Nilsson TT och Ulf Huett/Vårdförbundet.

Medlare utsedda mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona

Medlingen för ett nytt avtal är inledd. ”Vårt fokus är att rädda sjukvården”, säger Vårdförbundet.
2 apr 2024 | 10:59
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Medlarna som började jobba den 1 april för ett avtal mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona är Lärarförbundets tidigare förhandlingschef Gunilla Runnqvist och Datainspektionens tidigare generaldirektör Göran Gräslund.

Avtalet som gick ut den 31 mars omfattar 90 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i kommuner, regioner och kommunala bolag.

– Vårt fokus är att rädda sjukvården och få ett bra avtal för våra medlemmar. Vi kunde inte se några tecken på att SKR och Sobona tänkte tillmötesgå de yrkanden vi lagt, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

Vårdförbundets krav på löneökningar över märket, höjda ob-ersättningar och förkortat veckoarbetstid står långt ifrån vad arbetsgivarna i SKR vill se i avtalet. SKR beskriver Vårdförbundets och de andra fackens krav i denna avtalsrörelse som ovanligt många och kostsamma.

Sveriges lärare sa nej till bud

Den 28 mars tecknade facken inom Allmän kommunal verksamhet (AKV) och Läkarförbundet ettåriga kollektivavtal med SKR och Sobona som följer industrimärket med 3,3 procents löneökning. Dessutom har ett avtal slutits med Akademikeralliansen som löper tills vidare som saknar angiven nivå för löneökningarna.

Sveriges lärare har sagt nej till arbetsgivarnas bud. Det nuvarande avtalet förlängs så länge arbetet med ett nytt avtal pågår.

2 apr 2024 | 10:59
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev