Otillräcklig kunskap om social arbetsmiljö hos chefer Foto: Robert Henriksson / SvD
För hög arbetsbelastning är en riskfaktor.

Otillräcklig kunskap om social arbetsmiljö hos chefer

Arbetsmiljö Snart börjar nya regler om arbetsgivarens ansvar för den psykosociala arbetsmiljön att gälla. Bra, tycker de flesta anställda och arbetsgivare. Men många tycker att chefer har otillräcklig kunskap. Det visar en färsk enkät från Arbetsmiljöverket.
10 mar 2016 | 14:03
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den 31 mars börjar föreskriften för organisatorisk och social arbetsmiljö att gälla. Inför det har Arbetsmiljöverket gjort en rapport om arbetsgivares och arbetstagares kunskap och attityder i frågan, som Arbetsvärlden tagit del av.

När telefonintervjuerna gjordes i november–december var det en mycket stor majoritet av de tillfrågade som inte kände till att det kommer nya arbetsmiljöregler om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Bland arbetstagarna kände 15 procent till det medan drygt en fjärdedel av arbetsgivarna kände till att de kommande reglerna. Men skillnaderna mellan olika typer av arbetsgivare är samtidigt stora: minst är kunskapen hos små tjänsteproducerande arbetsgivare (21 procent) samtidigt som en majoritet av de stora varuproducerande arbetsgivarna känner till de nya reglerna. Arbetsmiljöverket ska göra en ny undersökning om kännedomen efter en informationskampanj om den nya föreskriften.

Majoriteten av både arbetsgivare och arbetstagare tycker att det är bra att de nya reglerna införs. Men många tycker också att chefer och arbetsledare dels inte har tillräcklig kunskap om frågorna, dels inte får tillräckligt stöd från ledningen för att kunna skapa en god arbetsmiljö.

Arbetsgivare tycker i högre utsträckning än arbetstagare att människor har ett eget ansvar om de känner sig stressade på grund av jobbet, och att det är människors livspussel och privata situation som främst orsakar sjukdom.

I enkäten deltog arbetsgivare med minst en anställd, samt arbetstagare i åldern 16–70 år. Cirka 1 000 arbetsgivare och 2 000 arbetstagare intervjuades.

10 mar 2016 | 14:03

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från noden.se - "NODEN TRENDER 11/2016 - Noden" 18 mar 2016:
    […] Otillräcklig kunskap om social arbetsmiljö hos chefer […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev