Varje år förlorar i snitt 2,1 procent av alla arbetstagare i Sverige sitt jobb. 85 procent kommer dock tillbaka i arbete redan inom ett år, en siffra som står ut inom OECD. Den främsta faktorn till detta är den svenska modellen, med god dialog mellan arbetsmarknadens parter. Det konstaterar en rapport om omställning i Sverige som OECD släpper i dag onsdag, som en del av en undersökning av omställning i nio OECD-länder: Australien, Kanada, Danmark, Japan, Korea, Nya Zeeland, Sverige och USA.
Rapportförfattarna är dock mycket kritiska till att det svenska systemet för omställning är väldigt ojämlikt: den svenska arbetsmarknaden karaktäriseras på flera sätt som ett insider-outsider-system. De som är allra mest utsatta på den svenska arbetsmarknaden är kort- och visstidsanställda, varav de flesta är unga eller har låga kvalifikationer. Gruppen står först på tur vid neddragningar, och har samtidigt minst möjlighet till hjälp vid omställning.
Las bör ses över
– I Sverige finns en stor möjlighet till övergångar: mellan olika typer av kontrakt, och mellan olika arbeten. Men det finns en grupp som blir fast i en otrygg arbetsmarknad, och det är dem som vi främst tittat på i den här rapporten. De ska varken bli fast i arbetslöshet eller i otrygga jobb, sade Stefano Scarpetta, chef för Employment, Labour and Social Affairs, OECD, vid en pressträff i Rosenbad på onsdagen.
Skillnaden i det lagstiftade skyddet för fastanställda och visstidsanställda arbetstagare vid en nedskärning är bland de största i OECD, skriver författarna till rapporten. Detta leder till att visstidsanställda straffas särskilt vid en neddragning, trots att de redan tidigare löper högst risk för att bli uppsagda. Sverige behöver därför se över lagen om anställningsskydd, menar de.
Stor skillnad mellan omställningsorganisationer
OECD konstaterar att de svenska omställningsorganisationerna har en väldigt bra position på svensk arbetsmarknad, även om TRR Trygghetsrådet fungerar mycket bättre än Trygghetsfonden TSL: 65 procent av de tjänstemän som får omställningshjälp av TRR hittar en ny tillsvidareanställning inom 6 månader, medan motsvarande siffra för de som får hjälp av TSL bara är 38 procent.
Men allra allvarligast är det för de som inte täcks av en omställningsförsäkring och som i stället måste vända sig till Arbetsförmedlingen. Rapportförfattarna konstaterar att AF har alldeles för svårt att hjälpa människor när de förlorar jobbet, de flesta insatser sätts in först efter att arbetstagaren varit arbetslös i ett år. AF har för stor fokus på de allra mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden, vilket gör att stora grupper faller mellan stolarna. Myndigheten borde omfördela pengar till relevant utbildning för arbetslösa arbetstagare, och till att identifiera vilken utbildning som behövs för att komma snabbt i jobb.
En a-kassa för alla arbetstagare
Även om Sveriges socialförsäkringssystem i allmänhet är välfungerande, har arbetslöshetskassorna alldeles för låg täckningsgrad, menar rapportförfattarna – mindre än en tredjedel av alla arbetslösa täcks i dag av en arbetslöshetsförsäkring. Det är också i hög utsträckning de som allra mest behöver a-kasseersättning som inte är medlemmar i en arbetslöshetskassa. Den uppenbara lösningen torde vara en arbetslöshetskassa för alla arbetstagare, som alla inkomsttagare också bidrar till. Det skulle bidra till att försäkra att alla som förlorar sitt arbete behandlas lika, och återupprätta försäkringsfunktionen i socialförsäkringssystemet.
Regeringen tror på en bredare a-kassa
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sade vid pressträffen att regeringen redan vidtagit en del åtgärder för att förbättra situationen för utsatta arbetstagare, bland annat genom den föreslagna lagändringen för visstidsanställningar.
– Vi har också precis börjat se över arbetslöshetskassan tillsammans med arbetsmarknadens parter. Det finns på förslag att försäkringen ska kunna ske stegvis: du ska inte antingen vara försäkrad eller ej, utan kunna ha en kortare täckningstid om du haft en kortare anställningstid. Men arbetet är precis påbörjat, jag har ingen tidplan för detta ännu.
Hon tillade också att en stor utmaning för Sverige är alla de som i dag står helt utanför arbetsmarknaden, en grupp som kommer att öka markant med ett stort antal nyanlända. Någonting som även Stefano Scarpetta från OECD kommenterade.
– Detta och nästa år kommer att bli mycket utmanande för Sverige och för andra länder som tar emot många migranter. Det krävs internationellt samarbete för att klara situationen.