Nytt krispaket ska stödja arbetslösa och utbilda fler Från vänster ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) under dagens pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Foto: Janerik Henriksson / TT

Nytt krispaket ska stödja arbetslösa och utbilda fler

Coronakrisen Fler ska omfattas av a-kassan, nivåerna höjs, AF får ökade medel och nya utbildningssatsningar görs. Januaripartiernas fjärde krispaket ska underlätta för arbetslösa och hålla uppe efterfrågan, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).
30 mar 2020 | 18:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Regeringen och dess samarbetspartier Liberalerna och Centern lade på måndagen fram ett fjärde stödpaket som ska minska Coronakrisens effekter för samhället och den svenska ekonomin.

Tiotusentals fler ska kunna omfattas av a-kassan, enligt finansmarknadsminister Per Bolund. Regeringen sänker därför kraven både i arbetsvillkor och medlemsvillkor som ska uppfyllas för att man ska kunna få a-kassa. Det ska nu exempelvis räcka med att ha varit medlem i en a-kassa i tre månader i stället för tolv månader för att få ersättning från a-kassa.

A-kassan höjs kraftigt

Dessutom höjs nivån på a-kasseersättningen med drygt 30 procent, från 910 kronor per dag till 1200 under de första 100 dagarna. För de arbetslösa som enbart får grundbelopp, stiger nivån från 365 kronor per dag till 510 (en höjning med nära 40 procent). Ändringarna beskrivs vara tillfälliga och gälla under 2020.

Dessutom tas nuvarande sex karensdagar bort under den första tiden som någon är arbetslös.

För en 35-åring som jobbar i restaurangbranschen och är medlem i en a-kassa, och får hjälp av det sänkta medlemsvillkoret, kommer detta enligt regeringen ge en inkomstökning från 5 075 till 17 717 kronor per månad.

Man blir av med sin anställning utan att arbetsgivarna går ut med detta offentligt.

Varslen har den senaste tiden ökat i rekordartad takt och omfattade i mars 36 800 personer till och med förra veckan. Men Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson beskrev på dagens presskonferens också att många som är tim- eller behovsanställda nu drabbas av tysta varsel.

− Man blir av med sin anställning utan att arbetsgivarna går ut med detta offentligt.

Mats Persson (L) uppgav på måndagen att många nu drabbas av tysta varsel.
Foto: Janerik Henriksson / TT

Han uppgav att man beräknar att det finns 210 000 timanställda, 115 000 behovsanställda och 505 00 egenföretagare som inte registreras som varslade om de blir av med jobbet. och alltså kan drabbas av tysta varsel.

Det är också rimligt på att fokusera på att hantera nyinskrivna och matcha dem mot lediga jobb

Samtidigt föreslår januaripartierna att anslaget till Arbetsförmedlingen ökar med 330 milj kr under 2020, och även a-kassorna ska få ökade medel för att hantera alla nyinskrivna.

− Det är viktigt att rusta för att alla jobb inte kommer att kunna räddas. Vår högsta prio är att AF och a-kassorna har kapacitet. Det är också rimligt på att fokusera på att hantera nyinskrivna och matcha dem mot lediga jobb, motiverade Per Bolund satsningen som går stick i stäv med Januariavtalet.

Satsning på nya gröna jobb

Utöver detta föreslås extra medel till nya sommarjobb i kommunerna och till nya gröna jobb inom exempelvis skogsbruket. Längden på exempelvis extratjänsterna förlängs från 24 till 36 månader, likaså nystarts- och introduktionsjobben förlängs, liksom stöd till nya egenföretagare.

Dessutom presenterade man i dag nya satsningar på utbildning och omställning.

Det statliga stödet till vuxenutbildningen föreslås höjas så att fler får plats, yrkeshögskolan förstärks med nya platser, fler kurser och nya kurspaket. Dessutom införs en så kallad flexibel yrkeshögskola, som ska hjälpa dem att komma vidare som har en viss utbildning men behöver komplettera med extra kurser. Stödet till distansutbildning på Yrkeshögskolan ökar.

Sammantaget ska detta ge 13 000 nya utbildningsplatser 2020 och 10 200 nya platser under 2021.

Sjuksköterske- och läkarstudenter kan jobba utan minskat studiestöd

Men den föreslagna reformen gynnar även högskolestudenter. För alla som har CSN-stöd slopas fribeloppet, eller den summa pengar man maximalt får tjäna under ett år för att man ska få det högsta beloppet i lån och bidrag.

Detta ska inte minst bidra till att de sjuksköterske- och läkarestudenter som nu går in och jobbar och hjälper till i vården slipper minskat studiestöd när de tjänar extra pengar.

Sammantaget ger detta 9 000 nya platser på universitet och högskolor, varav 6 000 under sommaren

Partierna vill också bygga också ut antalet platser på bland annat ingenjörsprogrammen och ökar mängden sommarkurser. Sammantaget ger detta 9 000 nya platser på universitet och högskolor, varav 6 000 under sommaren. Fler ska också kunna gå på och komplettera sina utbildningar exempelvis till lärare, ”en gräddfil” in i läraryrket.

Förslagen i detta fjärde krispaket i Coronakrisen spår omfattar, enligt finansminister Magdalena Andersson, omkring 11 miljarder kronor och bygger alltså på en överenskommelse mellan regeringspartierna S, MP samt L och C. Men ska också godkännas av riksdagen.

30 mar 2020 | 18:55

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev