Nya riktlinjer för sexscener på film och tv Fack och uppdragsgivare överens om riktlinjer för intima scener på film och tv. För en tryggare arbetsmiljö. Foto: Isabell Höjman/TT

Nya riktlinjer för sexscener på film och tv

Efter metoo Den som jobbar med en tv- eller filminspelning och ska spela in intima scener ska känna sig helt trygg. Det enligt nya riktlinjer som ska förbättra arbetsmiljön, där grova övertramp aktualiserades under metoo.
28 mar 2023 | 11:20
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den som spelar in intima scener inom svensk film och tv ska känna sig lugn i att det går tryggt, respektfullt och riskfritt till.

Så summer fackförbundet Scen & Film som tillsammans med branschorganisationen Film&TV-producenterna och SF Studios tagit fram nya riktlinjerna för sexscener.

Riktlinjerna ska höja kompetensen hos alla som jobbar med en produktion, från kostym till regi och skådespeleri.

Simon Norrthon

– Film och tv-drama har alltid gestaltat olika former av intimitet, men fram till nu har vi saknat riktlinjer för hur vi ska göra det utan att riskera att medarbetare far illa. De nya riktlinjerna utgör ett viktigt verktyg för att förbättra arbetsmiljön i film- och tv-produktion, säger Simon Norrthon som är ordförande för Scen & Film i ett pressmeddelande.

SF: ”Aktualiserat behov efter metoo”

Enligt de tre organisationerna ska det ska kännas lika naturligt att anlita en intimitetskoordinator, som det reda i dag är att ta hjälp av en stunt-koordinator för actionscener.

Två intimitetskoordinatorer har också varit med och tagit fram riktlinjerna.

– Behovet av riktlinjer för intimscener aktualiserades bland annat efter metoo, då dessa scener är extra utsatta och risken för övertramp och opassande beteenden större. Riktlinjerna kommer att utgöra ett viktigt medel för att förbättra arbetsmiljön på inspelningsplats och göra produktionsbolagen och vår bransch mer hållbar över tid, säger Kristina Linglöf, som är HR- och kommunikationschef på SF Studios.

Här kan man läsa riktlinjerna.

28 mar 2023 | 11:20
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev