Munskyddstvång införs på franska arbetsplatser Från och med första september blir munskydd obligatoriska på arbetsplatser i Frankrike, utom för dem som har enskilda kontor. Foto: AP Photo/Michel Euler

Munskyddstvång införs på franska arbetsplatser

Covid-19 I Frankrike införs munskyddstvång på alla arbetsplatser. Facken är positiva. "Vi måste göra allt vi kan för att samhället ska fungera så normalt som möjligt under pandemin", säger Yvan Ricordeau, nationell sekreterare i Frankrikes största fackliga centralorganisation, CFDT.
Anna Trenning-Himmelsbach
26 aug 2020 | 10:50
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I Frankrike räknas antalet kluster. Dagligen publicerar den franska folkhälsomyndigheten, Santé Publique France, en lista över nya Covid19-härdar, tillsammans med uppgifter om smittade, döda och sjukhusinläggningar.

FRANKRIKE, COVID19 och MUNSKYDD

  • Frankrike har 67 miljoner invånare.
  • 30 544 personer har dött av Covid19 (25/8) och 248 158 har konstaterats smittade.
  • Enligt sjukvårdsdepartementet testas nu omkring 700 000 personer varje vecka. Antalet smittade har ökat under de senaste veckorna och ligger nu på cirka 3,7 procent av de testade.
  • ”Instängningen” varade mellan 17:e mars och 11:e maj.
  • Munskydden blev obligatoriska inom kollektivtrafiken i maj.
  • När restaurangerna och barerna öppnade i juni blev de obligatoriska för personalen, och för gäster som rör sig i salarna.
  • Sedan 20 juli är de obligatoriska inom alla offentliga inomhusmiljöer.
  • Från och med första september ska alla skolbarn från 11 år och uppåt bära munskydd.
  • De blir också obligatoriska på arbetsplatser, utom för dem som har enskilda kontor.
+ Expandera

En fjärdedel av den växande listan av kluster berör arbetsplatser.

Ett 50-tal har upptäckts på offentliga myndigheter. Flera slakterier har drabbats, men också sjukhus, flyktingmottagningar, restauranger och affärer.

Det är en av anledningarna till att det nu blir obligatoriskt att bära munskydd på jobbet.

Ingen vill att vi ska bli instängda som i våras

Yvan Ricordeau, nationell sekreterare i CFDT.

– Arbetsplatser är ju slutna miljöer, där människor vistas tillsammans under längre tider. Nu när folk är tillbaka efter semesterledigheten måste vi göra allt vi kan för att bromsa smittan, säger Yvan Ricordeau, nationell sekreterare i CFDT, Frankrikes största fackliga centralorganisation.

Vem som ska betala för att invånarna tvingas bära munskydd i alltfler miljöer är en omdiskuterad fråga. Men det är företagen som ska stå för skydden på jobbet.

– Det är normalt. Arbetsgivarna är ju skyldiga att stå för säkerheten och tryggheten på arbetsplatserna, säger Fabrice Angei, i ledningen för det näst största facket CGT.

Skilda världar

I Frankrike råder det, till skillnad mot i Sverige, i stort sett konsensus bland de medicinskt sakkunniga om att munskydden bidrar till att skydda mot Covid19. Vid sidan om testning, smittspårning, fysisk distansering och regelbunden handtvätt.

Läkarkåren har tryckt på för att munskydden ska användas i offentliga inomhusmiljöer och i kollektivtrafiken där det kan vara svårt att hålla avstånd.

Regeringen har till och med fått kritik för att ha underskattat munskyddens effektivitet för att skydda allmänheten. Det var i början av epidemin, när det rådde stor brist på utrustning, och den som fanns i första hand skulle gå till vården.

Men nu propagerar myndigheterna för munskydden som en kollektiv och solidarisk handling, eftersom de i första hand inte skyddar bäraren, utan omgivningen, när en person är smittad utan att vara medveten om det.

Arbetsförhållandena måste också ses över

Enligt Jean-François Delfraissy, immunolog och ordförande i regeringens vetenskapliga råd, är omkring 30 procent av de smittade asymtomatiska, och risken för att smitta andra är hög dagarna innan symtomen bryter ut.

Ingen av de båda fackledarna tvivlar på det påståendet.

– Jag är ju inte vetenskapsman. Men ja, jag tror verkligen att munskydden är effektiva, säger Yvan Ricordeau.

Han tror inte att det är någon större risk att munskydden skulle göra att folk går till jobbet när de är sjuka, eftersom man får sjukpenning om man är hemma. Han tycker också att personerna runt omkring honom blir bättre och bättre på att bära dem korrekt.

Fabrice Angei, CGT.

– Det är som med andra barriärer mot viruset. Alltfler förstår hur de ska göra. Det märks till exempel i tunnelbanan i Paris, där jag ser hur folk har blivit bättre på att hålla avstånd.

Yvan Ricordeau tror att de flesta arbetsgivare inser att det ligger i deras eget intresse att förhindra att deras anställda smittas på jobbet.

– Ingen vill att vi ska bli instängda som i våras, säger han.

Fabrice Angei är mer skeptisk på den punkten.

– Det är viktigt att munskydden inte ses som den enda lösningen för att minska smittspridningen på arbetsplatserna. Arbetsförhållandena måste också ses över. Men det är bra att användningen ökar. Våra medlemmar har till exempel varit oroliga för att åka kollektivt till sina jobb, säger han.

Anna Trenning-Himmelsbach
26 aug 2020 | 10:50

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev