Stor politisk oenighet om höjd CSN-ränta Den ljusnande framtid är – dyr? Frågan om höjda räntor på studielånen är känslig för partierna. Kristina Axén Olin är Moderaternas utbildningspolitiska talesperson. FOTO: Henrik Montgomery och Jessica Gow/TT

Stor politisk oenighet om höjd CSN-ränta

Utbildning Regeringens förslag om att höja CSN-räntan delar partierna, inom och utanför oppositionen. Det enda partiet som inte har en klar åsikt i frågan är Moderaterna. "Vi arbetar med den frågan just nu", säger partiets utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.
21 okt 2021 | 08:52
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1

Regeringens förslag att chockhöja räntan på studielån med 900 procent har upprört flera av partierna.

– Jag trodde att jag hade läst fel, säger Daniel Riazat, Vänsterpartiets talesperson i studiemedelsfrågor.

Han kommer att ställa frågor om hur förslaget uppkommit i en interpellation till Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Interpellationsdebatten hålls den 9 november.

– Det har inte varit uppe någon gång i utbildningsutskottet, jag har aldrig hört någon sådan här plan så jag vet faktiskt inte var förslaget kommer från, det är en fråga jag inte fått besvarad ännu, säger Daniel Riazat.

Jag tror helt enkelt att de trodde att det här skulle gå obemärkt förbi

Han tror att regeringen inte hade förväntat sig att frågan skulle uppmärksammas.

– Jag tror helt enkelt att de trodde att det här skulle gå obemärkt förbi.

Men regeringspartiet Miljöpartiet ställer sig bakom förslaget.

– När jag först hörde om planerna att höja räntan för studielånet blev jag naturligtvis bekymrad. Vi har fått försäkringar om att räntan även fortsatt kommer att vara betydligt lägre än andra räntor, men vi kommer att följa effekterna av förändringen mycket noga, säger Mats Berglund, Miljöpartiets talesperson för universitet och högskolor.

Han menar att det samtidigt är viktigt att se varför anpassningen görs.

– Det nya offentliga omställningsstudiestödet som regeringen planerar för kommer att ge väldigt mycket bättre möjligheter att studera vidare och byta yrke mitt i arbetslivet. Detta är en fråga som Miljöpartiet har drivit länge.

Centerpartiet vill höja fribeloppet

Också Centerpartiet står bakom förslaget.

– Centerpartiet motsätter sig inte höjningen av CSN-räntan i sin budget, säger Fredrik Christensson (C), utbildningspolitisk talesperson.

Centerpartiet driver också frågan om att höja fribeloppet för studenter och vill att fler ska försörja sina studier med arbete under studietiden.

Kommer det här förslaget rentav från er?

– Nej, är svaret på den frågan. Det här är någonting som kommer från regeringen och det är inte på vårt initiativ och vårt förslag, säger Fredrik Christensson och fortsätter:

– Men på lång sikt vill vi att vi höjer fribeloppet för bidragsdelen och på sikt tar bort det.

SD vill strama upp systemet för återbetalning

Sverigedemokraternas utbildningspolitiska talesperson Richard Jomshof säger att partiet är starkt kritiskt till förslaget om höjda räntor för studielånet.

– Vi är positiva till idén om omställningsstöd, men det är orimligt att svenska studenter ska finansiera omskolning för yrkesverksamma. Vi anser istället att fokus bör ligga på att strama upp systemet för återbetalning av CSN. Regeringen bör således överväga andra finansieringsformer för detta, säger Richard Jomshof.

När jag först hörde om planerna att höja räntan för studielånet blev jag naturligtvis bekymrad

Som svar på frågan hur partiet vill strama upp systemet för återbetalning svarar han att Sverige inte borde ha gjort det möjligt för ensamkommande unga män utan asylskäl, från primärt Afghanistan, att få rätt till studiestöd.

– Om en liknande situation uppstår igen kommer vi att motsätta oss det, säger Richard Jomshof.

En acceptabel finansieringslösning

Kristdemokraterna är mer positiva till förslaget.

– Kristdemokraterna anser att det är angeläget att omställningspaketet som parterna förhandlat fram kommer på plats, säger Pia Steensland, Kristdemokraternas talesperson för högre utbildning.

Partiet har inga andra förslag på finansiering i sitt budgetalternativ.

– Vi har inga tydliga preferenser kring hur detta ska finansieras, men konstaterar att regeringen nu ska utreda en modell där räntan på ordinarie studielån höjs något. Då den föreslagna höjningen sker från mycket låga nivåer och företrädesvis ska innebära en något längre återbetalningstid snarare än höjda årsbelopp, är det för oss en möjlig acceptabel finansieringslösning, säger Pia Steensland.

Kristdemokraterna anser att det är angeläget att omställningspaketet som parterna förhandlat fram kommer på plats

Moderaterna har å sin sida inte bestämt sig för vad de ska tycka i frågan.

– Vi arbetar med den frågan just nu, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.

Blev ni förvånade när den dök upp?

– Ja.

Vet du när ni bestämt vad ni ska tycka i frågan?

– Nej. Vi arbetar med den frågan just nu.

Liberalerna skriver i sin skuggbudget att de avvisar förslaget. I budgeten säger partiet nej till andra av regeringens satsningar, som exempelvis familjeveckan.

Vill att utbildning ska vara tillgänglig

Maria Nilsson, högskolepolitisk talesperson för Liberalerna, är kritisk till förslaget.

– Jag tror alla som har eller haft studielån, inklusive jag själv, vet att i början av yrkeslivet så när man har de här kvartalsinbetalningarna så är 990 kronor ganska mycket. Det kommer att kännas, säger Maria Nilsson.

– Jag vet att regeringen inte menar det, men det blir ett signalvärde att man gör det lite svårare att läsa högre utbildning. Vi är ett parti för bildning och vill att utbildning ska vara tillgänglig och det vet jag att regeringen vill också, att bakgrund inte ska spela någon som helst roll för att du ska känna att du kan också studera på universitet och högskola.

Kommer oppositionspartierna att agera gemensamt i den här frågan?

–  Det är inget vi har gjort ännu, säger Maria Nilsson.

21 okt 2021 | 08:52

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev