Michel Barnier: ”EU kommer inte acceptera brittisk dumpning” EU:s chefsförhandlare, Michael Barnier, vid ett seminarium på Eurohuset i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

Michel Barnier: ”EU kommer inte acceptera brittisk dumpning”

Brexit – Noll tulltariffer, noll kvoter och noll social dumping. Det är några av de viktigaste utgångpunkterna i EU-förhandlingarna om de framtida relationerna med Storbritannien. Det uppger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.
9 jan 2020 | 14:31
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

EU kommer inte tillåta att Storbritannien sänker standarder exempelvis ifråga om arbetsrätten när man lämnat EU.

Det beskedet gav Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare, vid ett besök på Europahuset i Stockholm på torsdagen.

– Om Storbritannien vill exportera till inre marknaden måste man respektera normer och standarder som vi tagit fram. Klorinerad kyckling från USA kommer aldrig att komma in på inre marknaden.

Som Arbetsvärlden rapporterade på onsdagen befarar den brittiska centralorganisationen TUC att landets konservativa  regering ska börja avreglera delar av arbetsrätten efter brexit.

Men Michel Barnier betonar nu att EU i förhandlingarna med britterna kommer att kräva att det kommande frihandelsavtalet vilar på principen om ”level playing field”.

Löften om lika normer

”Level playing field” är en försäkran som EU använder i handelsavtal med länder utanför EU, och som innebär att dessa måste anpassa sig till EU:s regler och standarder på vissa områden om de vill få tillgång till och göra affärer på EU:s inre marknad.

Eu-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen varnade på onsdagen för att Storbritannien inte kan få de bästa villkoren på EU:s inre marknad om man inte accepterar större kompromisser. I bakgrunden Michel Barnier. Foto: Frank Augstein AP /TT

I fallet med Storbritannien vill EU värna att Storbritannien inte sänker sig under EU:s nivå ifråga bland annat arbetstagares rättigheter, konsumentskydd och miljöregler, uppger Michel Barnier:

– Om Storbritannien vill exportera till inre marknaden måste man respektera normer och standarder som vi tagit fram. Klorinerad kyckling från USA kommer aldrig att komma in på inre marknaden.

Hård nöt att knäcka

Samtidigt bedömer han att dessa delar också kommer att vara det svåraste att samtala om med den brittiska regeringen.

–Ja, för att vara ärlig tror jag det.

En orsak, menar han, är att britterna vill lämna EU i syfte att stoppa den fria rörligheten för personer, varor, tjänster och kapital, för att kunna ”avvika från EU:s gemensamma ramverk”.

– Det är första gången i EU:s 60-åriga historia som vi måste förhandla om att gå ifrån gemensamma regleringar.

Vilka mål Storbritannien har i förhandlingarna och vad man vill åstadkomma, tycks man inom EU vara osäker på.

Michel Barnier upprepade på torsdagen att EU inte kommer att acceptera social dumping från brittiskt håll. Om det skulle bli verklighet kommer Storbritannien mötas av åtgärder som är proportionella i förhållande till britternas andel av den nuvarande EU-handeln (9 procent), varnade han.

Michel Barnier berättade på torsdagen vid ett besök i Stockholm om EU:s utgångspunkter inför förhandlingarna med Storbritannien om framtiden.
Foto: Pontus Lundahl / TT

Hoppas nå ”basöverenskommelse”

Det som parterna snart ska börja förhandla om är punkter som ingår i den gemensamma 36-sidiga politiska deklarationen som man tidigare enats om.

Men då Boris Johnson styvnackat vägrar förlänga den kommande övergångsperioden, ställer EU in sig på att nå en ”basöverenskommelse” med Storbritannien, uppger Barnier.

Tiden för förhandlingarna uppgår bara till elva månader och startar den 1 februari. Enligt Barnier tvingas EU-förhandlarna därmed att prioritera. Man har valt ut tre huvudområden i förhandlingsuppdraget som också ministerrådet och EU-parlamentet ska godkänna.

För det första vill man, säger Michel Barnier, diskutera att bygga upp en fysisk organisation som möjliggör för EU och Storbritannien att arbeta ihop kring utmaningar som klimatet och annat, och för det andra vill EU avtala om ett gemensamt säkerhets- och försvarssamarbete och för det tredje om ett framtida ekonomiskt partnerskap.

– Vi kommer insistera på ett handelsavtal och ett tydligt partnerskap med noll tulltariffer, noll kvoter … och med noll dumpning.

– Och på den här den här punkten var vi väldigt tydliga igår eftermiddag när vi pratade med Boris Johnson i London, kommenterar han.

Under samma elva månader måste Storbritannien också omförhandla runt 600 internationella avtal som man i dag omfattas av via EU-medlemskapet och kopplingen till inre marknaden och som exempelvis innehåller regler för flygtrafik (som Single Sky), noterar Michel Barnier.

9 jan 2020 | 14:31

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev