MI viker sig för facken – tar bort medlemssiffror ur årsrapport Fackens medlemssiffror kommer inte att finnas i nästa års rapport från Medlingsinstitutet. Foto: Albert Jankowski, Saco

MI viker sig för facken – tar bort medlemssiffror ur årsrapport

Medlemsutveckling Medlingsinstitutet har i över tio år haft med statistik över medlemsutvecklingen för alla fackförbund i sin årsrapport. Men facken har klagat. Nu plockas siffrorna bort.
17 jan 2024 | 11:38
+1
1
+1
6
+1
2
+1
1
+1
1
+1
2

I över tio års tid har myndigheten Medlingsinstitutet (MI) haft med ett kapitel om arbetsmarknadens struktur i sin årsrapport som kommer i början av varje år. Där ingår sådant som jämförbara siffror på vilka fackförbund som växer, och vilka som tappar medlemmar.

Men nu är det slut på det.

– Det har har klagats lite från en del fackförbund att de har svårt att hinna med. Och att några förbund vill kommunicera siffrorna själva först innan någon annan gör det, säger Thomas Ljunglöf som är analytiker på MI och ansvarar för den statistiken.

Förra året kunde till exempel Arbetsvärlden avslöja fackens medlemssiffror innan de var redo att kommunicera dem, och innan årsrapporten var klar, genom att begära ut siffrorna från Medlemsinstitutet.

MI: ”Siffrorna blir rätt gamla”

Förbunden ska dock fortsättningsvis rapportera in medlemssiffrorna till myndigheten, men har fått en rejält framflyttad deadline till april i år. Det vill säga lagom till att alla förbund själva kunnat styra över hur siffrorna ska kommuniceras till medierna.

Och de siffrorna kommer att finnas med i en ny rapport som presenteras i augusti, men som har fokus på kollektivavtalstäckning.

Finns det någon nackdel här?

– Ja, siffrorna är rätt gamla när vi presenterar dem, säger Thomas Ljunglöf på Medlingsinstitutet.

Enligt honom kommer myndigheten fortfarande mäta som tidigare, det vill säga redovisa yrkesaktiva medlemmar så att det går att jämföra mellan förbund och tidigare år.

Medlingsinstitutets årsrapport om de stora händelserna på arbetsmarknaden 2023 släpps den 19 mars.

17 jan 2024 | 11:38
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev