Medlingsinstitutet har utsett medlare. På fredagen varslade Journalistförbundet och Unionen om strejk på SVT sedan även förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal i Public Service brutit samman med motparten Almega.
Tillsammans ska nu Kurt Eriksson, tidigare chefsjurist på medlingsinstitutet och Valle Karlsson, tidigare ordförande för Seko, försöka få parterna att enas.

”Medlarna är två erfarna personer och vi har förtroende för att de ska bidra till att lösa den här situationen så att vi kan nå fram till ett avtal våra medlemmar kan vara nöjda med”, skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i ett sms till Arbetsvärlden.
Även Almega välkomnar utnämningen.
– Medlarna är rutinerade. Vi är övertygade om att vi under deras ledning ska kunna teckna avtal som är hållbara – både för medarbetare och arbetsgivare, på såväl SVT som andra mediebolag. Och precis som alla avtal måste de vara anpassade utifrån branschens specifika förutsättningar, säger Almegas arbetsgivarpolitiska chef, Maria Möller, i ett pressmeddelande.
Förhandlingskrasch om arbetstidsförkortning
Som Arbetsvärlden rapporterat är knäckfrågan fackens krav på arbetstidsförkortning och övertidsersättning för deltidsanställda.
Det är samma frågor som lett till sammanbrutna förhandlingar och strejkvarsel från Unionen och Sveriges Ingenjörer på flera andra av Almegas avtalsområden.
Facken anser att det står klart att dessa frågor ingår i det så kallade märket sedan de införts i avtalen inom industrin och två tredjedelar av techbranschen.
”Unionens förhoppning är att vi, precis som vi redan gjort inom både industrin och it- och telekombranschen, ska komma överens om löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvis ersättning för deltidsanställda för våra medlemmar inom Public Service (och övriga avtalsområden där vi varslat) innan konflikten bryter ut.”, skriver Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen i ett mail till Arbetsvärlden.
Almega anser å sin sida att kostnaden att införa dessa blir högre inom tjänstesektorn. De kräver därför mer i utbyte och avfärdar de lösningar som facken hittat med tidigare parter.
– Till skillnad från facken har vi inte ställt några ultimativa krav. Vi har inte heller stängt några dörrar, varken i fråga om arbetstidsförkortning eller övertidsersättning till deltidsanställda. Däremot har vi velat förhandla fram avtal med rimliga motvalutor, där arbetsgivarna får något i gengäld för dessa väldigt kostsamma krav, säger Almegas Maria Möller, i pressmeddelandet.
Strejken inleds på SVT Stockholm
Om inte medlarna lyckas ena parterna i Public Service-avtalet kommer stora delar av SVT Stockholms personal att tas ut i strejk klockan fem på morgonen den 25 april.
Men fler varsel som berör även personal på Sveriges Radio och Utbildningsradion kan vara att vänta.
Artikeln uppdaterades 250414 14:30