Skillnaden mellan högskoleutbildade män och kvinnor har minskat. Saco har jämfört deras löner med personer som endast har gymnasieutbildning mellan 2001–2020. Slutsatsen är att männen inte längre tjänar lika mycket ekonomiskt på sin högskoleutbildning, samtidigt som kvinnor ser en ökning de senaste tio åren.
– Det är tydligt att premien för högskoleutbildning har jämnats ut mellan kvinnor och män. Dessvärre beror utjämningen på att premien för män faller, inte på att premien för kvinnor ökat i någon större utsträckning, säger Håkan Regnér, chefsekonom på Saco i ett pressmeddelande.
Män med högskoleutbildning tjänar allt mindre extra på sin utbildning inom alla sektorer förutom i kommuner där avkastningen i stället har ökat. Ökningen gäller både män och kvinnor. Kommunen är den enda sektor där män och kvinnor har varit på samma nivå under en längre tid.

Allt fler kvinnliga chefer
– Arbetsmarknaden förändras snabbt och därför är det viktigt med goda möjligheter att utvecklas i jobbet och med den tekniska utvecklingen. Korta kvalificerade utbildningar och bra studiestöd är viktiga förutsättningar. Det minskar risken för arbetslöshet och förbättrar kompetensförsörjningen, säger Håkan Regnér.
Saco kan också se att kvinnor med högskoleutbildning blir chefer i allt högre utsträckning och en chefspost förknippas ofta med hög lön.
Det går även att se när män och kvinnor tar samma ansvar för barnen och hemmet leder till att kvinnan har större möjlighet att satsa på karriären och i sin tur avancera lönemässigt. Samtidigt går det att se att männen har ökat sitt uttag av föräldrapenningdagar vilket potentiellt kan öppna upp för mer jämlika karriärmöjligheter.