LO: Arbetslösheten på väg upp Arbetslösheten har bottnat m,enar LO som uppmanar poltiekr och Riksbanken att inte strypa tillväxten. Foto: Nora Lorek / TT

LO: Arbetslösheten på väg upp

Prognos Arbetslösheten når 6,5 procent nästa år spår LO. Centralorganisationen är inte oroad av arbetskraftsbrist utan konstaterar att majoriteten av de arbetssökande har gymnasieutbildning och borde passa väl på svensk arbetsmarknad.
27 nov 2018 | 11:43
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När bostadsinvesteringar och andra investeringar mattas av, så bidrar istället nettoexporten till tillväxten. Det spår LO som ser en svensk BNP-tillväxt på 1,7 procent 2019 och 1,2 procent 2020.

Investeringsavmattningen följer när de förväntade vinsterna börjar falla från relativt höga nivåer.

Trots att vi är i en högkonjunktur lyckas vi inte trycka ned arbetslösheten till lägre än 6,3 procent 2018, menar LO som prognosticerar en arbetslöshet på 6,5 procent 2019 och 2020.

LO är inte oroade över arbetskraftsbrist på kort sikt. Om arbetskraftsbristen varit ett stort problem hade vi sett högre löneökningar, menar centralorganisationen.

Istället pekar man på att många är överkvalificerade för sina jobb och att de kan ha gått till mer avancerade arbeten medan lägre utbildade fått deras jobb. Därför har sysselsättningen ökat och ungdomsarbetslösheten pressats ned, utan att lönerna rusat.

LO påpekar att vi har nästan 200 000 arbetslösa med gymnasieutbildning, motsvarande 58 procent av alla arbetslösa och att dessa borde vara väl anpassade för arbetsmarknaden.

Lönerna är på väg upp men i måttlig takt, spår LO. Löneökningar väntas nå 2,8 procent 2019 och 3,1 procent 2020, jämfört med 2,6 procent 2018.

Löneutvecklingen hålls tillbaka bland annat av fler nyanlända i arbetskraften, att arbetskraftsbristen inte är så stor, samt att offentlig sektor kan hålla tillbaka löner genom att inte tillsätta tjänster alternativt utveckla nya yrken med lägre löner, menade LO-ekonomen Sebastian de Toro, på pressträffen.

LO varnar för att övergångsbudgeten är åtstramande. Utan aktiva beslut följer statens intäkter befolknings- och löneutvecklingen medan utgifter som kommunbidrag inte följer befolkningsutvecklingen och sjukförsäkring och a-kassa inte automatiskt följer löneutvecklingen.

‒ Politikerna måste kunna leverera mer, bland annat resurser till kommunerna, skriver LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström i ett pressmeddelande.

LO förespråkar att kommunbidragen automatiskt ska räknas upp i takt med befolkningsutvecklingen och att sjukförsäkring och akassa automatiskt indexeras efter löneutvecklingen.

Riksbanken uppmanas att inte släppa fokus på inflationsmålet.

‒ Vi uppmanar riksbanken att skåda inflationen i vitögat, sade Åsa-Pia Järliden Bergström under pressträffen och varnade för att höja räntan för tidigt.

Att upprätthålla förtroendet för inflationsmålet är viktigt för att hålla uppe löneutvecklingen, bedömer LO, som därför menar att Riksbanken bör avvakta med att höja räntan.

27 nov 2018 | 11:43
Om skribenten
Mikael Feldbaum är chefredaktör på Arbetsvärlden. Han intresserar sig för samhällsekonomi, har tidigare varit chefredaktör på Magasinet Arena och har en ekonomiutbildning i bagaget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev