Utan invandringen skulle Sverige vara en avfolkningsort Polis vid avspärrning på platsen efter en skottlossning i Huvudsta i Solna, norr om Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ledare Utan invandringen skulle Sverige vara en avfolkningsort

Ledare Genom sin unga ålder är invandrarna en statsfinansiell dröm, men Sverige har på många sätt missat investeringen. Språkutbildningen fungerar inte som den ska, och skolan är kraftigt segregerad, skriver Mikael Feldbaum, chefredaktör.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Förslagen haglar om vad som kan göras åt våldet och gängkriminaliteten. Moderaterna diskuterar övervakningskameror, kronvittnen och längre straff. Idag svarade Socialdemokraterna i Stockholm med krisgrupper, insatsteam och avhopparlinje.

Självklart är det bra att den kriminalpolitiska debatten pågår. Många förslag är intressanta. Men kriminella gäng uppstår samtidigt ur ett sammanhang.

När vi vidgar perspektivet kan vi se åtminstone tre stora förändringar i Sverige de senaste 20 åren. Ojämlikheten har skenat snabbast i OECD. Andelen utlandsfödda har ökat rejält. Och skolorna har segregerats med allt färre som är behöriga till gymnasiet.

Det kan smälla som svar på hot eller svartsjuka.

Utan invandringen skulle Sverige vara en avfolkningsort, med samma vikande skatteunderlag som många kommuner i Norrlands inland. Genom sin unga ålder är invandrarna en statsfinansiell dröm. Men om vi är många som är besvikna över att vi missat att investera i kursraketer som Tesla och Amazon, så borde svenska politiker känna ett uns av samma besvikelse. Sverige är ganska genomsnittligt i integrationssammanhang, men vi borde kunna bättre. Det är som att Sverige missat årtiondets investering: invandringen. Språkutbildningen fungerar inte som den ska. Skolan är kraftigt segregerad. Vuxenutbildningen behöver byggas ut. Det tar fortfarande för lång tid för alltför många att få ett jobb.

Men Sverige hade haft en underklass även utan invandring. Och ojämlikhet och kriminalitet följs åt. Hela världen vet exakt vilka det är som begår en stor del av våldsbrotten i ett samhälle. Det handlar om unga män från utsatta områden. Ju längre bakom resten av samhället de här killarna hamnar, ju mer ökar brottsligheten. Danmark testade nyligen att just öka avstånden. Man halverade stöden till nyanlända. Resultatet? Tonåringar blev mer kriminella och gick kortare tid i skolan.

Det är välkänt att underklassens män i mer ojämlika samhällen kompenserar självförakt och kontrollförlust med statusjakt och självhävdelse. Mord behöver inte ens handla om gänguppgörelser. Det kan smälla som svar på hot eller svartsjuka. Det är inte på något sätt överraskande. Det är ojämlikhetens pris.

Men Sverige har sänkt de här utsatta områdena under lång tid. Definitionen av utsatta områden är att många där tar emot transfereringar. Enbart under 2020 så minskar välfärd och transfereringar med 128 miljarder kronor på grund av jobbskattevadraget. Det är en losskoppling av dem som är beroende av transfereringar från resten av landet som heter duga.

Utsatta områden får inte tillåtas halka för långt efter.

Kriminalpolitiska åtgärder är bra och viktiga. Men de är ändå ”den lilla kriminalpolitiken”. Den ”stora” kriminalpolitiken måste handla om att ta de utsatta områdena och koppla på dem på resten av Sveriges tåg. Utsatta områden får inte tillåtas halka för långt efter. De måste åter bli bra ställen att bo på. Med bra skolor. Med hygglig ekonomi oavsett om man söker ett jobb eller om man har ett. Där unga har goda utsikter om ett bra jobb med rimligt betalt.

Fattiga områden ska vara så bra att framgång inte behöver betyda att lämna. När de som växer upp i ett fattigt svenskt område, vill bo kvar där resten av livet. För att det är en bra plats att bo på och sätta sina barn i skolan. Då har vi hakat på alla vagnar på Sverigetåget.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar