Socialdemokraterna har ingen anledning att vara nöjda Jytte Guteland, Johan Danielsson, Heléne Fritzon och statsminister Stefan Löfven efter det preliminära valresultatet under Socialdemokraternas valvaka på Sveavägen 68. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Ledare

Socialdemokraterna har ingen anledning att vara nöjda

Ledare Socialdemokratins röstsiffror närmar sig de europeiska systerpartierna. När liberaler och högerradikaler istället går fram närmar sig Europa en amerikansk modell.
27 maj 2019 | 16:52
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Europaparlamentsvalet hade två vinnare: dels de liberala och gröna partierna i en EU-vänlig mitten, dels radikalhögern på den EU-kritiska ytterkanten.

Det har hävdats att all utveckling kommer från USA, men med några års fördröjning. Det är ju också lockande att jämföra Europaparlamentsvalet med den amerikanska politiken där ett relativt centristiskt Demokraterna (visserligen med en alltmer högljudd vänsterminoritet) möter ett alltmer högerlutande ”Trumpskt” republikanskt parti med antidemokratiska tendenser. Mittenliberaler mot högerradikala.

Kanske är detta en naturlig utveckling när ekonomiska klyftor växer och betraktas som allt mer beroende av individers företagsamhet än av samhällets funktionssätt.

Kanske handlar det om Socialdemokratins nya fokus som ett parti för progressiva i storstäderna. Det är  tydligt att just vänstern och Socialdemokraterna är på väg att marginaliseras i Europaparlamentet.

Ett exempel på hur liten den europeiska vänstern är att en majoritet av svensk modell: S, MP, C och L, med stöd av V, inte skulle samla en majoritet i Europaparlamentet. För majoritet krävs i stället att Socialdemokraterna och konservativa EPP samarbetar med Liberalerna eller med De gröna (enligt preliminära siffror).

Källa: Europaparlamentet 16.30 måndag 27 maj.

Slående är också hur otroligt dåligt resultat svenska S (12%) och V (4%) gör hos unga väljare 18-21 år, enligt Valu. (SSU samlar idag med ca 3400 medlemmar färre unga än Kristdemokraternas ungdomsförbund.) Liksom hur lågt valdeltagandet är i socioekonomiskt utsatta förorter där S brukar gå starkt. Svenska Socialdemokraterna behåller visserligen sina mandat, men har ingen anledning att vara nöjda när de närmar sig övriga europeiska systerpartiers nivåer. Istället kan Centerpartiet glädja sig åt att ha samlat så pass många vänsterväljare att nästan var femte Centerväljare anser sig stå till vänster, enligt Valu.

Greta-effekten kan ha legat bakom en grön våg i Europa, lik den Sverige hade i EP-valet för fyra år sedan. Samtidigt var brottslighet svenskarnas viktigaste valfråga, vilket kan antas gynna Sverigedemokraterna, särskilt som brottslighet i EU-sammanhang tenderar ses som något som hotar Sverige ”utifrån”.

Europaparlamentet kommer också stökas om när en del av de brittiska mandaten delas ut till övriga länder. De EU-kritiska grupperna till höger minskar. Men trenden att mittenliberaler står mot högerradikala, snarare än höger mot vänster, består.

Nu ska en kommission tillsättas utifrån valresultatet. Kanske har den liberala ordförandekandidaten Margrethe Vestager därmed en chans att utmana EPP:s Manfred Weber eller statschefernas förmodade favorit Michel Barnier. Den sociala pelarens mål ska omsättas i praktisk politik. EU ska anta en ny arbetsmiljöstrategi och förmodligen en ny jämställdhetsstrategi. I en ny värld av allt mer kompromissande.

27 maj 2019 | 16:52
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Ämnen:
#ep-val #eu-val
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev