Sänkt a-kassa när Sverige går mot avmattning Fel tid för nedskärningar, enligt Mikael Feldbaum. Foto: Henrik Montgomery
Ledare

Sänkt a-kassa när Sverige går mot avmattning

Sänkt a-kassa, nytt jobbskatteavdrag, färre subventionerade anställningar och en krympt Arbetsförmedling. Det är inte åtgärder som ger en lämplig ingång i den avmattning som nu förespås i svensk ekonomi, skriver Mikael Feldbaum.
13 dec 2018 | 15:01
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

M-KD-budgeten hade inte med något sänkt tak i a-kassan trots att båda partierna länge förespråkat det. Det kunde ses som en eftergift åt SD. Nu säger dock Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till Expressen att en sänkning är på gång så fort en regering är på plats.

Det är en olycklig prioritering, särskilt om vi som Moderaterna själva hävdar, står inför en avmattning i konjunkturen. Principen att a-kassan ska vara en inkomstförsäkring undergrävs också. A-kassan blir mer av en miniminivå, vilket går stick i stäv med det av allianspartierna så omhuldade flexicurity – lätt att avskeda kombinerat med initialt generös a-kassa.

Att lägga 10 miljarder i ett jobbskatteavdrag gör det också svårare att få till blocköverskridande skatteöverenskommelse där skattekvoten blir någorlunda intakt, vilket är rimligt om vi inte ska öka klyftorna mellan regioner eller sänka ambitionerna i välfärden.

Inom arbetsmarknadspolitiken sparas 2,875 miljarder jämfört med övergångsbudgeten. Det är alltså Moderaternas siffror som gäller rakt av, sånär som på 25 miljoner kronor. Möjligen är det nedskärningen på Arbetsmiljöverket på just 25 miljoner som inte blir av.

Tanken är att lönerna för nyanlända och unga utan gymnasieexamen ska sättas till 70 procent av respektive avtalsområdes lägstalön

Kristdemokraternas långtgående förslag att minska subventionerade anställningar som extratjänsterna får eventuellt stryka på foten. Än så länge vet vi inte hur stor del av KD:s och hur stor del av M:s budget som faktiskt gäller. Frågan är om partierna själva vet det eftersom de vägrar publicera bakgrunden till sin gemensamma budget förrän efter justeringen i utskotten.

Om vi utgår från Moderaternas budget så bedömer Arbetsförmedlingen själva, i en intern rapport som SVT rapporterat om, att extratjänsterna och moderna beredskapsjobb fryses på nuvarande nivå, medan övriga subventionerade anställningar minskar. 4 500 färre arbetslösa skulle kunna få arbetsmarknadspolitiska insatser och program med den nya budgeten. Inte heller det optimalt när vi går mot en avmattning i ekonomin.

Inträdesjobben nämns av M och KD i gårdagens budgetbeslut. Tanken är att lönerna för nyanlända och unga utan gymnasieexamen ska sättas till 70 procent av respektive avtalsområdes lägstalön och att arbetsgivaravgiften slopas. I gårdagens budgetbeslut nämns inga lagändringar i skatterna i samband med detta, men det kommer att krävas arbetsrättsliga ändringar för att genomföra inträdesjobben. Inträdesjobben riskerar att pressa ned lägstalönerna, tvärtemot idén med parternas egna etableringsjobb där man inte sänker sig under avtalad lägstalön.

Sänkt a-kassa, nytt jobbskatteavdrag, färre subventionerade anställningar och en krympt Arbetsförmedling. Det är inte åtgärder som ger en trygg ingång i den avmattning som nu förespås i svensk ekonomi.

13 dec 2018 | 15:01
Om skribenten
Mikael Feldbaum är chefredaktör på Arbetsvärlden. Han intresserar sig för samhällsekonomi, har tidigare varit chefredaktör på Magasinet Arena och har en ekonomiutbildning i bagaget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev