Polisförbundet: ”Moderaternas förslag är ett steg på vägen” Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé presenterar förslag om betald polisutbildning i sin budgetmotion. Foto: Christine Olsson / TT

Polisförbundet: ”Moderaternas förslag är ett steg på vägen”

Budget 2019 Moderaterna vill satsa drygt en miljard på polisen, för höjda löner, fler poliser och betald polisutbildning. Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, tycker att satsningen är positiv. Men det kommer att krävas mer, kommenterar hon beskedet.
26 nov 2018 | 16:42
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderaterna meddelade i eftermiddag att man i sin partimotion kommer med förslag om en betald polisutbildning som ska börja utredas redan 2019. Beskedet kom från partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och den rättspolitiska talespersonen Tomas Tobé vid ett besök på Södertörns högskola i dag.

Totalt vill partiet satsa en dryg miljard på polisen under nästa år. Satsningen motsvarar Moderaternas samma vallöften, och där ingår medel för att öka antalet anställda med totalt 10 000 fram till 2024, höja polislönerna successivt upp till 3 000 kronor i månaden under en mandatperiod och att införa en betald polisutbildning genom att avskriva en femtedel av studieskulden för varje år som nyutbildade poliser arbetar.

”Utmaning” att öka antalet poliser så mycket

”Positivt” kommenterar Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett mejl till Arbetsvärlden. ”Villkoren måste förbättras så att fler vill bli poliser och fler stannar kvar i yrket. Därför är en uppvärdering av polisyrket med högre löner och förbättrade studievillkor viktiga steg för att göra yrket och studierna mer attraktiva.”

Polisförbundet ser dock stora utmaningar i att öka antalet poliser så mycket som Moderaterna vill utan att tumma på kraven och kvaliteten.

”Moderaternas satsning är ett viktigt steg på vägen för att höja lönerna. Men det kommer att krävas mer” avslutar hon mejlet.

26 nov 2018 | 16:42
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev