Montera inte ned Arbetsförmedlingens Rolls Royce Stefan Löäfvens utsträckta hand omfattar numera arbetsrätten. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030
Ledare

Montera inte ned Arbetsförmedlingens Rolls Royce

Trygghetsrådet är som ett Arbetsförmedlingens Rolls Royce som fixar omställningen på svensk arbetsmarknad. Om turordningreglerna ändras kan staten i framtiden själv få ta hand om den halva miljon privatanställda tjänstemän som organisationen hjälpt hittills.
16 okt 2018 | 10:59
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I Stefan Löfvens utsträckta hand tycks numera turordningsreglerna ligga som ett lockbete för Centerpartiet och Liberalerna. Erbjudandet om förhandling kom i en intervju i Dagens industri.

I tider när diskussionen handlar om ifall lågkonjunkturen kommer nu, 2019 eller först 2020, så vill företagen bli mer flexibla i vilka som kan få gå.

Men alldeles oavsett konjunkturläge är ändrade turordningsregler en dålig idé för arbetsmarknaden.

För det första: Ungefär var femte svensk är orolig för att mista jobbet, och populismen växer i politiken. Många pekar på sambanden däremellan. Då är det rimligt att ha ett system att stödja sig på som undviker att arbetsgivaren godtyckligt kan avskeda anställda. I dagens omställningsavtal mellan fack och arbetsgivare kan turordningen ibland förhandlas bort, men arbetsgivaren går då med på förlängd uppsägningstid eller arbetsfri uppsägningstid för de som får gå till följd av arbetsbrist.

 Ett Arbetsförmedlingens Rolls Royce helt enkelt med bättre resurser och förutsättningar.

För det andra: Dagens turordningsregler är inte bara en trygghet när man får gå från jobbet. De är också en trygghet för att komma tillbaka till ett nytt jobb. Genom omställningsavtalen betalar nämligen arbetsgivaren 0,3 procent av lönesumman till omställningsorganisationer som till exempel Trygghetsrådet. Detta för att kunna förhandla om turordningsreglerna med facket. Hos Trygghetsrådet får tjänstemän som fått gå på grund av arbetsbrist personlig rådgivning. Det kan också vara kortare kurser och andra insatser som gruppträffar och seminarier. Trygghetsrådet kan börja sitt arbete redan när det börjar pratas om uppsägningar och har på så sätt ett enormt försprång gentemot Arbetsförmedlingen. Ett Arbetsförmedlingens Rolls Royce helt enkelt med bättre resurser och förutsättningar. Vilket ger goda resultat. Hittills har Trygghetsrådet hjälpt en halv miljon privatanställda tjänstemän till nya jobb.

Den politiker som rör turordningsreglerna måste vara medveten om att då riskeras Trygghetsrådets finansiering. Vilket leder till sämre omställning. Detta samtidigt som alla partier talar om vikten av utbildning och omställning.

Det var knappast ett större Arbetsförmedlingen som Allianspartierna gick till val på. Det kan dessutom bli dyrt för staten som då själva ska ta hand om den här halva miljonen privatanställda tjänstemän. Ironiskt nog riskerar just det att hända om turordningsreglerna och därmed Trygghetsrådet monteras ned.

16 okt 2018 | 10:59
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar