Lycka till, snabbspårets ”class of 2017”! Örebro universitets första snabbspår firade examen med tårta och rosor. Foto: Cathrine Gustavsson/Örebro universitet

Ledare Lycka till, snabbspårets ”class of 2017”!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I förra veckan gick 58 studenter ut snabbspåret för lärare och förskollärare vid Örebros universitet. Det blev kalas med tårta, rosor, vimplar och stolta familjemedlemmar. Bilderna påminner om en riktig skolavslutning. Man minns stoltheten i att gå ut en utbildning eller ett läsår, känslan av att ha klarat av någonting och att bära med sig ännu en skärva av hur världen fungerar.

Foto: Cathrine Gustavsson/Örebro universitet

Igår föreslog TCO att regeringen satsar särskilt på utbildningar för yrkesverksamma på universitet och högskolor. Utbildningen får inte ta slut för att man har en universitetsexamen. Vi ska ständigt utveckla oss. Precis som studenterna på snabbspåret, som också i många fall har examina i bagaget. Inte endast för att arbetslivet kräver det, utan också för att vi utvecklas i riktningar vi inte kunde föreställa oss.

”Idag har vi blivit omsprungna av länder som USA, Storbritannien, Irland och Korea.”

Och ibland kan någon vidareutbildad vara med och transformera en hel bransch. Många har säkert tänkt på hur den egna branschen borde utvecklas digitalt. Att kunna gå en utbildning i programmering eller app-makande kanske skapar helt nya lösningar i den bransch man själv jobbar i.

Förslagen om mer utbildning och livslångt lärande behövs än mer idag. De regionala högskolorna, som idag blivit universitet, byggdes ut på 1990-talet. Andelen i Sverige med högskoleexamen ökade rejält gentemot omvärlden under det tidiga 2000-talet. Idag har vi blivit omsprungna av länder som USA, Storbritannien, Irland och Korea.

Självklart spelar det här roll för Sveriges ekonomi. Hela vårt ekonomiska tänkande om hur vi kan få bättre varor och tjänster bygger ju på att vi utvecklar vår kunskap. Att vi lär oss hantera kapital och insatsvaror på effektivare sätt. Ekonomiskt framåtskridande är otroligt humanistiskt på det sättet.

Foto: Cathrine Gustavsson/rebro universitet

Här kan förhoppningsvis TCO:s förslag avsätta tid och pengar, för att vi ska kunna ta klivet mot vidareutbildning. Även om drömmen om den perfekta branschappen också kan skapa ett rejält sug. Eller för den delen drömmen om att bli lärare. Lycka till nu, Snabbspåret ”class of 2017”!

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar