Förövrigt anser Cato att strejkrätten bör förstöras Jonny Cato upprepar för andra gången samma mantra: begränsa strejkrätten med samma envishet som sin romerska namne. Foto: Johan Nilsson/TT, Carole Raddato, Centerpartiet
Ledare

Förövrigt anser Cato att strejkrätten bör förstöras

Romerska senatorn Cato den äldre ville förstöra Kartago. Centerpartiets Jonny Cato har siktet på strejkrätten, men delar sin namnes ihärdighet. Tar han och partiet ansvar om vi tar vägen mot en mer konfliktfylld svensk arbetsmarknad?
18 nov 2024 | 16:45
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den romerske senatorn Cato den äldre har gått till historien som en ihärdig man. Varje tal han höll, oavsett ämne, avslutades med orden ”För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras”. Till slut fick han rätt och romerska legioner gick till anfall och jämnade en av Roms huvudfiender Kartago med marken. Det skedde år 149 f.Kr. precis efter Catos död. Befolkningen såldes som slavar men Kartago kom ändå senare att utvecklas till ett livligt romerskt centrum på den nordafrikanska kusten.

Centerpartisten Jonny Cato är inte bara namne med senatorn utan uppvisar nästan samma ihärdighet. Men den här gången gäller det strejkrätten. 2023 uppmanade Jonny Cato i Aftonbladet regeringen att ingripa och stoppa sympatiåtgärderna som riktades mot Tesla. Små företag kom i kläm, menade Jonny Cato och kollegan Elisabeth Thand Ringqvist i ett inlägg som andades av föreningen Företagarnas retorik.

I förra veckan var det dags igen med en i stort sett identisk artikel i Dagens industri. Ett nytt inledande stycke hade ändå tillfogats. De tre kraven är identiska i båda artiklarna: Sympatiåtgärder ska förbjudas, strejker ska påbjudas en proportionalitetsprincip och strejker för kollektivavtal ska i princip förbjudas om arbetsgivaren hävdar att den har redan kollektivavtalsliknande villkor. Skam den som ger sig.

Den senaste stora reformen som Centerpartiet drev igenom var privatiseringen av Arbetsförmedlingens verksamhet i ”Rusta och matcha”. Reformen var ett önskemål från Almega och gick helt enligt plan. Tiotals miljarder fördes över till verksamhet i Almegas medlemsföretag, med bristande effektivitet och dyrare nota som resultat. Ingenting tydde heller före reformen på att det skulle gå på något annat sätt. På en blomstrande framtid à la Kartago trodde egentligen endast Centerns chefsekonom Martin Ådahl.

Vad skulle resultatet bli om strejkrätten inskränktes på det sätt som Jonny Cato och Företagarna föreslår? Sveriges förhållandevis liberala arbetsmarknadslagstiftning har hittills givit dels att många omfattas av kollektivavtal, dels utbredd arbetsfred jämfört med de flesta andra länder.

Att försvåra för kollektivavtal och försvaga facken skulle visserligen kunna sänka kostnader för företagen och därmed försämra löntagarnas villkor. Men också kunna trigga fler strejker för att uppnå det som annars regleras i kollektivavtalen. Undergrävande av kollektivavtal är också något som Svenskt näringsliv visar begränsad sympati för, kanske eftersom det ger färre företag skäl att bli medlemmar.

Martin Ådahl och Centerpartiet har inte direkt krävts på ansvar sedan haveriet Rusta och matcha avslöjades. Frågan är vilket ansvar Jonny Cato och Centerpartiets ledning skulle ta om Sverige tar vägen mot en mer reglerad och konfliktfylld svensk arbetsmarknad.

18 nov 2024 | 16:45

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev