Din lön beror inte på invandringen Svag löneutveckling är en internationell trend, oberoende av indvandring. Foto: Istock
Ledare

Din lön beror inte på invandringen

Nu är det arbetskraftsbrist och invandrare får jobb. Då "sänker de våra löner" istället för att "inte jobba", hävdar Nordea.
25 jan 2018 | 14:38
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I veckan dök det upp en överraskande analys av Nordea. Den svaga löneutvecklingen som gäckar hela världens ekonomer hade fått en lösning. Den var (tada) invandringens fel – åtminstone i Sverige. Problemet skulle vara att invandrare ”sannolikt beaktar sin egen arbetslöshetsrisk snarare än den generella arbetslösheten när de formulerar sina löneanspråk”. Invandrare kräver alltså enligt Nordeas senioranalytiker Susanne Spector, som tidigare var på Svenskt Näringsliv, lägre löner vilket implicit spiller över på resten av arbetsmarknaden, eftersom vi talar om problemet med låg generell löneglidning. Nyheten spred sig naturligtvis blixtsnabbt till Sveriges högerextrema nyhetssajter.

Resonemanget bygger på att invandrare som ofta får lågbetalda tjänsteyrken, alltså skulle hota lönerna för infödda och ofta välutbildade svenskar, vilket förefaller otroligt. I förra veckan publicerade Arbetsvärlden en genomgång av forskningen som inte kunnat hitta några löneeffekter av flyktinginvandring på svensk arbetsmarknad. Anledningen var att LO-ekonomen Torbjörn Hållö hävdat att flyktinginvandring pressade löner för arbetaryrken, utan att egentligen kunna visa det vetenskapligt.

Om vi går utanför Sverige är det också så att länder utan invandring, som till exempel Japan, har precis samma låga löneutvecklingstakt som Sverige.

Invandraren skapar problem hur hen än beter sig. Nu också i bankanalyserna.

Sedan länge är det känt att invandrarna både ”tar våra jobb” och ”inte jobbar”. Om den ekonomiska debatten hittills rört sig kring att de ”inte jobbar” så tycks den nu i arbetskraftsbristtider ha svängt till att de ”sänker våra löner”. Det är helt enkelt svårt att vara invandrare och göra rätt.

Torbjörn Hållö för också in en ny ”take” på invandringen. Han använder den gamla idén om att frihandel gynnar vissa och missgynnar andra, och för över den på invandringsarenan, dock utan förankring.

Det finns något olustigt med argumentation som antar ett vetenskapligt skimmer, men i själva verket ofta verkar styras mest av gamla fördomar. Invandraren skapar problem hur hen än beter sig. Nu också i bankanalyserna.

25 jan 2018 | 14:38
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev