Björklund kan bli Sveriges Macron Underskatta aldrig Jan Björklund, skriver Mikael Feldbaum. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Ledare Björklund kan bli Sveriges Macron

Ledare Polariseringen har nått det svenska politiska landskapet. Samtidigt öppnar det upp mitten. Kan Björklunds flirt med S göra honom till en svensk Macron?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det kanske är en överdrift att beskriva Jan Björklund som en mittenman. I den ekonomiska politiken står hans parti Liberalerna  strax till höger om Moderaterna, konstaterar Dagens industri i dag. Men ändå. . . i regeringsfrågan lutar Jan Björklund mot mitten. Han har ju lovat sina barn att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Dessutom var det han som bröt sig loss ur Alliansen och räddade EU:s sociala pelare.

Men nu växer upproret i Liberalerna rapporterar DI. Många i partiet är inte imponerade av Björklunds vågmästarspel i mitten. För dem väger sakpolitiken betydligt tyngre än moral och demokratihot.

Om Björklund petas kommer åtminstone jag att tolka det som ännu ett tecken på den polarisering som sveper över det politiska landskapet.

Efter finanskrisen började vi höra talas om Teapartyrörelsen. Rörelsen vände sig mot bankräddningspaketet, utökad välfärd, statens makt och mot en svart, liberal president. Ursprungligen finansierades rörelsen av industriintressen. Republikanska politiker som gjorde överenskommelser med Demokrater underminerades.

Blir det Björklund som kniper Macron-kappan rakt framför ögonen på Annie Lööf?

Sedan dess har flera högerpartier lämnat liberalismen och sökt sig till det konservativa, auktoritära: i Polen och Ungern. I Italien har högerradikala Lega blivit regeringsparti.

Samtidigt har en motrörelse väckts: Emmanuel Macron drar mot mitten. När Bayern går till val den 14 oktober mosas det konservativa maktpartiet CSU av AfD från höger och De gröna från den liberala mitten. Och frågan är vad som blir kvar av de svenska Moderaterna när Sverigedemokraterna och Centern fått sitt.

Valforskarnestorn Sören Holmberg konstaterade i Arbetsvärlden att 2018 års val var valet då företagare lämnade Moderaterna för SD. Det verkar som den splittring vi sett på vänstersidan: att Socialdemokratin fått ge vika för socialism till vänster och nationalism till höger, nu nått högersidan.

Polariseringen ökar visserligen när Moderaterna dras högerut och Socialdemokraterna valt en mer vänsterkonservativ linje. Samtidigt är Sverige och Europas proportionella valsystem inte som USA:s majoritetsvalsystem. I Sverige och Europa kan det öppnas upp utrymme i mitten. Blir det Björklund som kniper Macron-kappan rakt framför ögonen på Annie Lööf? Är det något vi lärt oss av Liberalerna de senaste åren, så är det väl detta:

Underskatta aldrig Jan Björklund.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar