Kungen ger förslag till regeringsbildning Enligt källor nära talmannen är Andreas Norlén efter höstens resultatlösa regeringsförhandlingar försiktigt positiv till förslaget om att införa envälde i Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT
Satir

Kungen ger förslag till regeringsbildning

Satir Kungahuset flyttar nu fram positionerna i regeringsfrågan. Att utse Guds smorde härskare istället för en ny statsminister kan vara ett sätt att undvika extraval.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Under förmiddagen besökte kung Carl XVI Gustaf riksdagens talman Andreas Norlén. Kungen beklagade den segdragna regeringsbildningen. En alltför komplicerad process som involverar på tok för många motstridiga viljor, enligt kungen. Men statschefen uttryckte också sina sympatier för talmannen och de olika statsministerkandidaterna som på grund av föråldrade traditioner och vidskepliga ritualer nu befinner sig i en situation de inte själva kan styra över.

En regeringschef med ett så kallat ”himmelskt mandat” skulle göra att vi slipper ytterligare en valrörelse

Kungens förslag, som finns nedskrivet på en servett från restaurang Operakällaren som kungafamiljen besökte i mellandagarna, innebär en betydligt enklare och mer transparent lösning på regeringsbildningen. Istället för att blanda in olika kandidater borde endast en person styra i Sverige. Denne bör utses av Gud, eller annan högre makt.

– Till skillnad från partiledarna lyssnar Herren till alla väljare. Gud hör bön, skriver Kungen i sitt förslag på ny regeringsform.

Enligt källor nära talmannen är Andreas Norlén efter höstens resultatlösa regeringsförhandlingar försiktigt positiv till förslaget om att införa envälde i Sverige.

– En regeringschef med ett så kallat ”himmelskt mandat” skulle göra att vi slipper ytterligare en valrörelse inför ett extraval, säger en av talmannens medarbetare i Riksdagen.

Kan ge stora besparingar

Att lägga ner Valmyndigheten och låta regeringsmakten gå i arv till den utvalde regentens barn och barnbarn skulle dessutom innebära stora offentliga besparingar.

– Blir folk missnöjda med den förda politiken kan de alltid offra kungen till gudarna, säger samme medarbetare som tycker att ett nytt politiskt regelverk skulle liva upp arbetet i riksdagen efter en lång och mörk vinter.

– Deltagarna får gärna även bära spektakulära hattar!

Talmannen förhåller sig, enligt samma källa, emellertid försiktigt avvaktande till förslaget att avveckla skattemyndigheten och istället inkräva skattemedel med hjälp av beväpnade knektar. Även idén att indela befolkningen i olika stånd beroende på kvadratmeterpris på bostaden, fordonsinnehav och ytan på fastighetens trädgård behöver utredas ytterligare. Träldom föreslås, enligt kungens förslag, ersätta de så kallade extratjänsterna och bli en del av jobb- och utvecklingsgarantin.

– Intressant! I nuläget välkomnar vi alla förslag på lösningar, säger talmannen Andreas Norlén i ett uttalande.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar