Det kraftiga åskovädret i Stockholm igår är dagens talk of the town. Många fattade först inte att de kraftiga smällarna var åska och blixtnedslag eftersom sådana här kraftiga åskväder fortfarande är ovanliga. Själv trodde jag först att det sprängdes för nya tunnelbanan. Och vi är många som oroar oss för de tonåriga fotbollspelare på Lidingö som träffades av blixten.
Det riktigt skrämmande: att värmen innebär betydligt mer energi i atmosfären, talas det mer sällan om.
Med ökande energi i atmosfären så vet vi att kraftiga skyfall och åskoväder kommer att bli vanligare. Ofta fokuseras det i klimatdebatten på ökande värme. Ibland räknas det till och med på hur Sverige skulle kunna gynnas av ett mildare klimat. Eller talas om att ett lite varmare klimat i Sverige inte vore så dumt, till och med något att längta efter. Men det riktigt skrämmande: att värmen innebär betydligt mer energi i atmosfären, talas det mer sällan om.
Den varmare atmosfären ger mer vattenavdunstning, kraftigare stormar och fler åskoväder. Och vinden kan fortsätta blåsa i allt längre perioder. När Arktis värms upphör jetströmmarna att förse oss med det omväxlande väder vi är vana vid. Väderlägena låses fast allt längre. Regnperioder liksom torrperioder kan pågå i veckor. Kraftiga skyfall blir vanligare. Översvämningar och torka följer på varandra. På somrarna väntas torka, övriga året ökande och kraftigare nederbörd.
Fotbollsspelarna på Lidingö gömde sig under ett träd. Tyvärr räckte det inte. Framtiden kommer kräva betydligt stabilare skydd. Mot det ökande väderkaoset på den planet vi sakta håller på att föröda.