Lärarförbundet: ”Vinstförbud kommer inte åt problemen i skolan” Johanna Jaara Åstrand ordförande Lärarförbundet. Fotograferat vid och i Nolaskolan i Örnsköldsvik Foto: Izabelle Nordfjell

Lärarförbundet: ”Vinstförbud kommer inte åt problemen i skolan”

Socialdemokraterna skärper tonen mot vinstuttag i skolan. Men på Lärarförbundet ser man inte vinstuttagen som det stora problemet. "Det är skolpengen som är boven i dramat", säger ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Göran Jacobsson
23 sep 2021
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Socialdemokraternas partistyrelse föreslår nu återigen ett förbud för vinstuttag ur skolan. Utbildningsminister Anna Ekström menar att det är en skärpning av partiets uppfattning.

Men ett vinstförbud löser inte skolans problem. Istället är det finansieringssystemet som måste ses över. Det säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

− Det är befängt att det går att ta ut vinster ur skolan, men ett vinstförbud kommer inte åt problemen i skolan, säger hon.

Lärarförbundets ordförande anser att det mest ansvarsfulla vore att göra något åt skolpengen.

− Det är skolpengen som är boven i dramat och som gör att vissa skolor har överskott på andra skolors bekostnad, säger hon.

Vill se nytt finansieringssystem

Johanna Jaara Åstrand vill se ett finansieringssystem som bygger på de verkliga kostnaderna för skolorna. Hon hänvisar till Björn Åstrands utredning om en mer likvärdig skola, där ett av förslagen är att skolor ska få kompensation för de extra kostnader de har och det handlar till exempel om att kommunala skolor har ansvar för att ge alla barn en skolplats nära hemmet och att de har beredskap att ta mot nya elever.

Nya samarbetspartnern är emot vinstuttag

Samtidigt är Lärarförbundet på väg mot en ny organisation tillsammans med Lärarnas riksförbund. Där har man en skarpare ton mot vinstuttagen. Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, pekade i en debattartikel i Aftonbladet igår onsdag på att åtta av tio av Centerns sympatisörer är emot att privata skolor ska få ta ut vinster. Det är en rejäl ökning av vinstmotståndet jämfört med en likadan undersökning 2018. Åsa Fahlén skriver debattartikeln eftersom Centern nu har sin partistämma och hennes förhoppning är att Centern ska våga diskutera vinstbegränsningar i skolan.

Lärarförbundets egen studentorganisation tar också ställning mot vinster i skolan. Erik Löfgren, ordförande för Lärarförbundet Student i Stockholm, pekade efter beslutet 2019 på att Sverige är det enda landet i världen där aktiebolag är tillåtna att göra vinst på skattepengar som går till skolan.

Nyheter

Utbildningsminister Anna Ekströms uttalande ska ses i ljuset av att januariavtalet brakat samman. Det gör det möjligt för S att lyfta fram kravet igen. Till S-kongressen finns det också förslag om att se över etableringsfriheten för skolor, slopa kötiden för friskolor och införa ett gemensamt antagningssystem för alla skolor. S vill även driva frågan att förbjuda alla religiösa friskolor.

Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand anser också att tiden är mogen för en förändring. Hon hänvisar till diskussionen i Centern och säger:

− Jag hoppas att vi kan påverka majoriteten i riksdagen och komma åt systemfelen i skolan.

Göran Jacobsson
23 sep 2021

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar