Läraren: ”Tänker på kollegor som kanske inte finns” En brottsplats och en arbetsplats för många – Campus Risbergska i Örebro. Foto: Anders Wiklund / TT

Läraren: ”Tänker på kollegor som kanske inte finns”

Skolskjutningen i Örebro Lärare, poliser, sjuksköterskor. Många yrkesgrupper var på plats under skolskjutningen i tisdags. Som en buss med polisaspiranter.
6 feb 2025 | 10:37
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

En skola med kommunal vuxenutbildning och SFI, svenska för invandrare, blir en mötesplats för många. Som Campus Risbergska vid Svartån i Örebro.

Fram till i tisdags kom och gick elever och lärare som vanligt. Nu får alla leva med ett efter den 4 februari 2025.

För då blev det också en plats för poliser, vårdpersonal och journalister.

Buss med aspiranter först där

Bland de första på plats var polisaspiranter, det sista steget av polisutbildningen som sker ute i lokalpolisområde.

– De som var först på plats vid det här tillfället var ingripandepoliser men också en buss med aspiranter som var helt nya i yrket. De åkte med trafikpolisen för att känna på hur det är att vara ute och arbeta i uniform, säger Carl Stöltenhielm på Polisförbundet i Örebro till Polistidningen.

Under en presskonferens som hölls i dag torsdag uppger Polisen att runt 130 poliser var på plats inom några minuter efter larmet. Områdeschefen i Örebro, Lars Wirén, beskrev det som ”ett inferno”.

De elva som dött efter masskjutningen är i skrivande stund inte identifierade. Till Alkompis bekräftar dock den syriska ambassaden att svensk-syrier finns bland dödsoffren. Tidningen namnger också ett av dem.

Sveriges Lärares ordförande i Örebro, Petter Kraftling, var en av dem som satt inrymd när allt hände.

– Jag tänker på de kollegor som kanske inte finns på jobbet när jag kommer tillbaka nästa gång, sa han till Vi Lärare i tisdags.

”Alla borde kräva det av arbetsgivaren”

På skolan jobbar också flera sjuksköterskor som vårdlärare. Marit Tollvik är en av dem som satt inbarrikaderad i ett av lärarrummen, och hörde skottsalvor och skrik.

Till Vårdfokus säger hon att den självklara reaktionen för en sjuksköterska är att springa ut för att hjälpa till.

– Men det hade varit omöjligt att komma undan. Tack vare att vi utbildats i hur vi ska agera i en sådan här situation gjorde jag rätt. När vi gick utbildningen tyckte jag att det var onödigt. ’Det kommer ju aldrig att hända något sådan här’, tänkte jag då. Men nu är jag otroligt tacksam. Alla borde kräva av sin arbetsgivare att genomföra sådana kurser.

Hon ska ha fått besked om att hennes 20 elever har klarat sig utan fysiska skador.

– De har bara tre månader kvar och många är jättepeppade på att börja jobba som undersköterskor. Men nu känns allt osäkert. Kan man ens komma tillbaka till skolan och känna sig trygg?

Journalister får krisstöd

En annan yrkesgrupp som jobbar dygnet runt nu är journalister. Reporten Anna Levin från Nerikes Allehanda var en av de första på plats på Campus Risbergska.

– Jag var rädd när vi åkte ut. Man visste inte vad som väntade. Jag har en syster som är sjuksköterska i Texas och tänkte genast på skjutningarna i USA. Kan det finnas prickskyttar på taken? Så for tankarna. Så vi stannade vid en mack nära skolan i stället för att åka fram, berättar Anna Levin för Journalisten.

Flera av medarbetarna på tidningen får krisstöd efter vad de sett, eller fått höra i intervjuer om det som hänt.

6 feb 2025 | 10:37

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev