Vetenskapen förklarar varför kvinnorna lämnar Akademien Sara Danius, en av de kvinnliga ledamöter som inte längre deltar i Svenska Akademiens arbete. Här anländer hon till Nobelbanketten i Stockholm på måndagskvällen. Foto: Janerik Henriksson / TT
Krönika

Vetenskapen förklarar varför kvinnorna lämnar Akademien

Krönika Att kvinnor går från sin post är vanligt vid trakasserier. Det skriver professor Johanna Rickne i sin krönika och menar att Horace Engdahls uttalanden den senaste tiden är betydligt grövre än Donald Trumps.
11 dec 2018 | 11:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Svenska Akademien representerar Sverige internationellt. Därför är det extra tråkigt att den tycks ha gått moraliskt och organisatoriskt bankrutt.

Horace Engdahl personifierar den faktor som i forskningen lyfts fram som den enskilt viktigaste orsaken till att sexuella trakasserier frodas: en tillåtande miljö. Tillåtande attityder från omgivningen, och särskilt överordnade, öppnar för personer med tendenser att agera på sina impulser.

Uttalanden om att kvinnor som grupp är sämre på att sköta sina arbeten för att de är kvinnor är trakasserande, så kallad sexist hostility.

Horace Engdahl menar att han känner sig ”uppiggad”, rentav ”föryngrad”, av att försvara en dömd våldtäktsman som tillåtits härja i Akademiens kretsar. Denne man har trakasserat ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli. Han har tafsat på Kronprinsessan Viktoria. Men enligt Engdahl är hans livsstil härlig. Han är en livsnjutande ”vivör”. Våldtäktsdomarna trivialiseras med en klassiker: det var ju knappast en ”riktig våldtäkt”.

Som en del av sitt försvar av våldtäktsmannen lanserar Horace Engdahl en teori om varför det nu bara finns en kvinna kvar i Akademien (efter att övriga antingen har lämnat eller slutat delta i arbetet, reds anm). Han menar att kvinnor inte är lika lämpade för jobbet. De är inte lika toleranta för de påfrestningar som jobbet innebär.

Uttalanden om att kvinnor som grupp är sämre på att sköta sina arbeten för att de är kvinnor är trakasserande, så kallad sexist hostility. Faktum är att det kan vara lika skadligt för den psykiska hälsan att utsättas för en sådan arbetsmiljö som att utsättas för fysiska övergrepp.

Det liknar snarare uttalanden hos Harvard Universitys tidigare rektor, om kvinnors och mäns naturliga fallenhet för vetenskap, vilka ledde till att han fick sluta.

Det är inte märkligt att antalet kvinnor i Akademien har gått från sju till en. Att lämna sin tjänst är en vanlig konsekvens av trakasserier. Även personer som inte själva varit föremål för direkta trakasserier får stå ut med sämre stämning och att tvingas ibland ta ställning. Också de kan dra sig undan eller sluta. Organisationen som helhet blir lidande genom sämre produktivitet. I fallet med Svenska Akademien är konsekvenserna också betydligt bredare. Det är Sveriges rykte som blir skadat. Det är alla Sveriges kvinnor och män som utsätts för uttalanden som i förlängningen förhärligar sexuella ofredanden.

I USA där jag bor är det en stor sak att Trump hävdat att hans kandidat för högsta domstolen, Brett Kavanaugh, är oskyldig till anklagelser om sexuella angrepp. Men Horace Engdahls beteende ligger långt under Trumps nivå. Att förringa allvarliga sexualbrott och påstå att kvinnor är olämpliga för krävande jobb är extremt. Det liknar snarare uttalanden hos Harvard Universitys tidigare rektor, Larry Summers, om kvinnors och mäns naturliga fallenhet för vetenskap, vilka ledde till att han fick sluta.

Att en prestigefull organisation som Svenska Akademien skulle ignorera den lag som gäller för alla andra borde vara otänkbart.

Svenska arbetsgivare har en laglig skyldighet att förhindra sexuella trakasserier. Det är en lagstiftning som grundas i mänskliga rättigheter och praktisk kunskap om att bygga fungerande arbetsmiljöer. Att en prestigefull organisation som Svenska Akademien skulle ignorera den lag som gäller för alla andra borde vara otänkbart. Om förebyggande arbete pågått under det senaste året visar Engdahls nya uttalanden att detta varit verkningslöst. Givet den roll som Svenska Akademien spelar i samhället borde den omedelbart producera en offentlig rapport om vilka åtgärder som vidtagits. De ledamöter som inte kan acceptera svensk lag borde sluta med omedelbar verkan.

 

11 dec 2018 | 11:00
Om skribenten
Professor i nationalekonomi

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Anne 12 dec 2018:

    Vilken härlig krönika att läsa, tack!

    Tror att vi, många kvinnor, kan känna igen samma mönster på sin arbetsplats. Något vi är vana vid att stå ut med, klarar att hålla det ifrån oss personligen men det som det aldrig tas upp eller pratas om på jobbet.

    Hoppas att många läser din artikel, skriv igen!!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev