Så tog Gamestop över mitt liv I Didn't Hear No Bell hänvisar till ett bildmakro från TV-showen South Park. Linjen talas av Randy Marsh. Den används komiskt för att visa när en redan försvagad individ eller grupp inte vill ge upp inför överväldigande odds för misslyckande. (knowyourmeme.com) Gamestophistorien är inte över.
Krönika

Så tog Gamestop över mitt liv

Krönika Arbetsvärldens reporter Simon Markusson har börjat tala ovanligt mycket om en viss aktie på redaktionsmötena de senaste veckorna. Här är rapporten från en småsparares vindlande väg genom internetkulturen som uppstått kring Gamestop.
12 mar 2021 | 10:43
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Hedgefonder som aggressivt blankar en kämpande spelåterförsäljare med tiotusentals anställda och försöker dra fördel av pandemin för att driva dem i konkurs och tjäna sig en hacka.

Småsparare på sajten Reddit som upptäcker att storkapitalet denna gång överexponerat sig själva, lånat för många aktier i sin strävan att sälja ner priset och nu inte kan köpa tillbaka dem – så länge aktieägarna vägrar sälja.

Can’t stop, won’t stop, Gamestop.

Jag gillar storyn. Kan inte säga om den stämmer. Den tillgängliga informationen om hur stor del av aktien som faktiskt är blankad tycks vara konspiratoriskt tvetydig för småsparare.

Men redditanvändarna bedriver imponerande detektivarbete och luskar fram strategier som hedgefonderna skulle kunna använda för att dölja sina blankningspositioner.

Har de till och med sålt fler aktier än vad som finns, och förfalskat aktier i omlopp? Det hela utvecklas till en finansthriller.

Och jag kan liksom inte låta bli att köpa på mig aktier i Gamestop mot allt förnuft.

Och faller villigt ner i kaninhålet.

Plötsligt sitter jag vaken om nätterna och följer maniskt Gamestoppriset som rusar och faller samtidigt som inspirerande, tokroliga och självdegraderande memes pumpas ut i en bisarr blandning.

Få inom svensk media verkar uppmärksamma aktivistådran som löper genom Gamestopmanin eller de suspekta omständigheter som omgärdar hela historien.

Under Occupy Wall Street-rörelsen hånades aktivisterna av Wallstreetmäklarna när de protesterade mot att de rika räddades från sina egna riskfyllda spekulationer som orsakade finanskrisen 2008, på vanliga människors bekostnad. Bail outs och riggade ekonomier. Sedan kom coronakrisen, som ytterligare ökar de ekonomiska klyftorna. Underdognarrativet blir bara mäktigare. Samtidigt som Gamestopaktien rusar och rovlystna hedgefonder förlorar miljardbelopp på sina blankningar.

Narrativet på Wallstreetbets är stundtals en saga om ont och gott. I svensk media skrivs mest om riskfylld spekulation och att småsparare förlorar sina pengar på Gamestop (med en underton av att ordningen nu är återställd).

Wallstreetbets inkluderar alla möjliga personer. Från professionella traders med mångmiljonbelopp i portföljen till lågavlönade ungdomar och studenter. Forumet går dock ut på att ha hög riskaptit och gärna lägga upp bilder på såväl vinster som förluster (det senare refereras till som ”loss porn”).

Men just när sagan om de hunsades revansch börjar ta fart, så händer det. Den 28 januari stänger flera amerikanska börsmäklare samtidigt av möjligheten för småsparare att köpa Gamestopaktien.

Detta var inte ett vanligt handelsstopp, som tillfälligt fryser handeln av en aktie vid kraftiga svängningar och är en inbyggd säkerhetsmekanism mot instabilitet. Det var ett ensidigt stopp från att köpa aktien, men inte att sälja. När priset gick åt fel håll för börsens makthavare, släcktes helt enkelt köpsidan ner.

Plötsligt framstod konspirationsteorierna inte alls som särskilt verklighetsfrämmande.


Flera veckor i februari handlades Gamestopaktien, som i slutet av januari toppade vid nästan 500 dollar, runt 40 dollar per aktie. ”Loss porn” var utbredd på Wallstreetbets. För alla utanför kaninhålet verkade historien vara över. Även på Wallstreetbets började användare hånas för sin tro på Gamestopaktien, och de som var övertygade om att en Short Squeeze fortfarande låg i korten emigrerade till ett annat subreddit: /r/GME. Den här fristaden för oliktänkande har sedermera fått över 180 000 användare.

Jag följer med spänning med när reddits detektiver undersöker vad som hänt med aktiepriset och vilka positioner hedgefonderna egentligen har. Dimman tätnar.

Aktivistinvesterarna lämnade aldrig aktien, utan ägnade tiden sedan månadsskiftets ras åt att skärskåda Wall Streets möjliga strategier att bedriva marknadsmanipulation.

Bottar, som många misstänker kommer från blankande hedgefonder, har spammat forumen med andra aktier och negativitet kring Gamestop. Det blev uppenbart när bottarna började haussa (skruva upp förväntningarna på) förkortningar som inte var aktier, vilket redditanvändare nyttjade till att få bottarna att spamma svordomar.

Det stärker min och mina medkonspirationsteoretikers övertygelse om att hedgefonderna har något att dölja.

Få inom svensk media verkar uppmärksamma aktivistådran som löper genom Gamestopmanin eller de suspekta omständigheter som omgärdar hela historien. På subredditsen som man ondgör sig över är det många som köper och håller ett fåtal aktier för att de känner att de äntligen kan slå tillbaka mot storkapitalet, som kom undan på plus i finanskrisen och lät skattebetalarna stå för notan, där det känns – i plånboken.

Den 23 februari, när Gamestopaktien fortfarande pendlar runt 40 dollar, twittrar komikern Conan O’Brien att han fallit för trycket och köpt in sig i Gamestop (det sammanfattar på ett utmärkt sätt tvetydigheten i hela situationen). Oavsett om detta var ett skämt eller inte visar sig tweeten vara sällsamt vältajmad eftersom Gamestopaktien fördubblas i värde dagen efter och sedan dess fortsatt sin resa uppåt igen.

I skrivande stund rusar Gamestopaktien till januaris skyhöga nivåer. Aktivistinvesterarna lämnade aldrig, utan ägnade tiden sedan månadsskiftets ras åt att skärskåda Wall Streets möjliga strategier att bedriva marknadsmanipulation.

På Wallstreetbets och subredditen som dedikerats till Gamestopaktien, /r/GME, är den dominerande tolkningen nu att de blankande hedgefonderna aldrig tog sig ur sina blankningspositioner utan gömde dem med finanstekniskt finlir och utökade dem ytterligare i hopp om att kunna gå segrande ur striden.

Jag ser förstås fram emot de många filmerna (från bland andra HBO och Netflix) som redan är i görningen och som förhoppningsvis genomlyser vändningarna på ett lika underhållande sätt som The Big Short gjorde vad gäller den amerikanska bolånebubblan.

Men att själv få vara med på resan och slåss med de andra geeksen mot rovkapitalister bräcker förstås kommande filmupplevelser.

Det må vara ett slagfält med vissa myter och överdrifter. Och många grova skämt. Men i de fantastiska memes som föds ur detta uppmärksammas också systematiska orättvisor på ett slagkraftigt och viktigt sätt.

Och symbolernas kraft ska inte underskattas bara för att de är roliga.

GME Today… from r/wallstreetbets

Fotnot: Skribenten äger aktier i Gamestop.

12 mar 2021 | 10:43

Relaterad läsning

Ämnen:
#gamestop
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev