Kvinnor borde sätta mer utbildning före konsumtion Kvinnor borde ha ett dra-åt-helvete-sparande skriver Birgitta Ohlsson (L). AP Photo/Andy Wong.
Krönika

Kvinnor borde sätta mer utbildning före konsumtion

Krönika Medelklasskvinnor med universitetsutbildning kan undra hur pengarna ska räcka ytterligare universitetskurser för att slipa kompetensen. Pengarna för vissa av dem ligger vid deras fötter: märkesskor och designerväskor.
25 jan 2018 | 11:24
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

En bekant till mig föreläser om entreprenörskap. Publiken består mestadels av medelklasskvinnor mellan 20 och 30 år. Både globalt och i Europa. Många har en grundutbildning på universitetet. Hennes eviga mantra på scenen är vikten av utbildning och sparande. Att sätta sin utbildning före konsumtion för att skapa en bättre framtid för sig själv. Ett feministiskt mantra om vikten av att skapa egna dra-åt-helvete-pengar, ett budskap som Sveriges första kvinnliga finansminister Anne Wibble hånades för nu snart trettio år sedan.

Gång på gång möts hon av budskapet: Varifrån ska jag få pengar till en ytterligare universitetskurs för att slipa min kompetens? Pengarna för vissa av er ligger vid era fötter, brukar min bekant säga och övertydligt gå runt – och kanske inte helt smidigt – peka på märkesskor och designerväskor.

Pengarna för vissa av er ligger vid era fötter, brukar min bekant säga och peka på märkesskor och designerväskor.

I en tid där många shoppar över sin finansiella förmåga, där amorteringskraven på nya bolån kommer skärpas, där räntehöjningar väntas runt husknuten och där många känner oro för framtiden. Ja, i en sådan tid borde sparandet komma på modet.

Det borde börja tidigt. Men det finns sällan något som är så svårt som förälder som att lära sina barn att just spara. Om lördagsgodiset ska räcka till kvällens tevefilm duger det inte att frossa redan vid lunch. Om veckopengen ska växa sig tillräckligt stor för att köpa legopaketet till jul kan inga slantar spenderas på annat. Om drömmen om en språkresa ska bli verklighet på gymnasiet kan det vara värt att börja lägga undan sommarjobbspengar redan på högstadiet.

Denna inställning bland kvinnor kostar, och gör att vi missar viktig tillväxt.

Eget sparande är lika viktigt som egen lön för kvinnors ekonomiska frihet. Nästan lika många kvinnor (74 procent) som män (77 procent) sparar i fonder, men kvinnorna tar inte lika stora risker. Medan 54 procent av männen är beredda att ta en högre risk för att få bättre avkastning, är endast 37 procent av kvinnorna det. 49 procent av kvinnorna tycker att ett lågt risktagande är viktigast, jämfört med 33 procent av männen. Denna inställning bland kvinnor kostar, och gör att vi missar viktig tillväxt.

Jag brukar säga att vara feminist är att gå omkring i för små skor och inse att det inte är fötterna som är för stora utan skorna som är för små. Och har du sparat tillräcklig länge räcker dra-åt-helvete-pengarna både till tryggheten i att du kan byta jobb och dumpa en dålig relation, men också köpa de skor som du drömt om länge. ”För det finns inget härligare än att spendera pengar du själv har tjänat ihop” som författarinnan till teveserien Sex and the City Candace Bushnell skrivit. Är de också resultatet av hårt sparande gör det inte saken sämre.

25 jan 2018 | 11:24
Om skribenten
Liberal författare & debattör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar