Inför varningstexter på diktatur-annonser Lufs ordförande Romina Pourmoukhtari anser att demokratin måste försvaras mot diktaturers försök att påverka. Foto: Hamid Ershad Sarabi

Krönika Inför varningstexter på diktatur-annonser

Demokrati När kinesiska staten köper annonser för att ljuga om demokratirörelsen i Hong kong, måste vi agera för att försvara demokratin, skriver Romina Pourmokhtari, ordförande Luf.
8 feb 2021

Tystnaden är otrolig. Äntligen har Donald Trump försvunnit från Twitter. Demokratin är åter säkrad, eller?

Demokratin är skör och måste ständigt försvaras om den ska överleva. Samtidigt går de flesta runt med bilden av att demokratin hotas som mest när Ryssland invaderar Krim och pansarvagnar rullar längs vägarna. I skolorna lär man eleverna om nazismen och kommunismens brott. Men vem talar om brotten mot mänskliga rättigheter som sker nu? Hur ser vi till att de hoten mot demokratin som sakta men säkert vinner mark stoppas redan nu innan det gått för långt?

Amanda C Gorman framförde poesi när Joe Biden svors in som president för USA. Hon talade om hur tiden för upprättelse har kommit. Det verkar vara bilden av det presidentskapet som Biden och Harris nu ska leda. Upprättelsen för de katastrofala konsekvenserna av Trumps presidentskap är kommen.

Ryssland har otaliga trollfabriker med konton som sprider propaganda.

Stormar gör så att träden söker djupare rötter. Ett vackert citat av den enda amerikanen alla amerikaner älskar, Dolly Parton. Gorman valde ordet upprättelse och det var klokt. Men jag hoppas att den amerikanska presidenten söker djupare rötter än så, och att Sverige gör likaså. Hur kan vi på allvar stärka vår demokrati?

Huawei köper annonsplats för att sprida sin propaganda i svenska tidningar. Kinesiska staten köpte dessutom tidigare i år annonsplats för att ljuga om vad som händer i Hongkong. Ryssland har flera mediekanaler som skapar material för svensk publik. Utöver det har de otaliga trollfabriker med konton som sprider propaganda.

Vi lever i en tid då demokratin söndras långsamt och medan vi alla ser på. Det räcker inte att man lär ungdomar om källkritik i skolan. Vi behöver ett psykologiskt självförsvar mot de hot som attackerar vår fria värld. Interna filter som gör att vi inte tar till oss av den information som sprids friskt på nätet om valfusk i stabila demokratier. Vi behöver se till att vuxna som inte har växt upp med internet lär sig vilka budskap som är finansierade av diktaturer eller andra som vill dem illa.

En första åtgärd kan vara att MSB får i uppdrag att kartlägga och svartlista företag som helt eller delvis styrs av diktatoriska regimer.

DN har all rätt att ta emot reklam från vilket håll som helst. Det säger tryckfrihetslagen. Bortsett från att det är osmakligt att ta emot blodspengar så har jag i övrigt inga invändningar. Däremot krävs det att vår stat kan agera när andra stater försöker påverka vår demokrati. Häromveckan fyllde vår demokrati som vi känner till den 100 år och om den ska leva hundra år till måste den kunna agera mot de som vill omkullkasta den.

Nyheter

En första åtgärd kan vara att MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) får i uppdrag att kartlägga och svartlista företag som helt eller delvis styrs av diktatoriska regimer. Vi kanske även kan ordna varningstexter. Till exempel att en annons från en diktatur alltid måste innehålla information om det – likt hur cigaretter har varningstexter med de hälsofaror som rökning skapar. Någonting måste göras.

Låt oss tala om hur vi kan låta vårt demokratiska träd söka djupare rötter och säkra vår demokrati och den fria världen vi har den stor äran att leva i.

8 feb 2021
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan