Genmanipulation blir framtidens rasism En mus som har genmanipulerats till att ha bättre kondition springer på ett löpband vid Salk Institute i Kalifornien. Anders Rydell ser risker för att genmanipulering av människor kommer skapa betydande klyftor i framtiden, där de som har råd genmanipulerar sina barn till att bli smartare, starkare och friskare. Foto: AP Photo/Lenny Ignelzi/Arkivbild
Krönika

Genmanipulation blir framtidens rasism

Krönika De tekniska framstegen öppnar betydande möjligheter för människan att förbättra såväl sin hälsa som sina förmågor. Men risken är stor att vi istället för att lämna rasismen i det förflutna skapar verkliga biologiska klyftor mellan människor, där de som har råd genmanipulerar sig själva och sina barn, skriver Anders Rydell.
14 feb 2018 | 13:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I höstas träffade jag en cyborg i Barcelona.

Han hade en två decimeter lång antenn som växte ut från bakhuvudet. Genom den kan han uppfatta färger som ljudrytmer och ”höra” osedda nyanser av blått, rött och grönt. Men han kan också lyssna till tonerna av infrarött och ultraviolett – frekvenser som ligger bortom vad det mänskliga ögat kan uppfatta.

Den brittisk-katalanska konstnären Neil Harbinson är världens första officiella cyborg – antennen finns registrerat i hans pass.

Som ras håller vi redan på att uppgradera oss.

Neil Harbinson, som grundat organisationen Cyborg Foundation, kallar sig ”transspecies”. En rörelse som strävar efter att människor ska ha friheten att förvandla sig till vad som helst genom operationer, cyborgteknik, genetik och andra medel. Men målet är inte att bli en ”övermänniska”, att bli något ”bättre” utan att utveckla nya sinnen – att skapa en bredare biologisk mångfald inom mänskligheten.

Det låter hur flummigt som helst och är det på många sätt. Men Harbinson tillhör egentligen bara hippiedelen av en utveckling som berör oss alla. Som ras håller vi redan på att uppgradera oss.

Den som tror att vi förvandlas till genmanipulerade cyborgs över en natt har fel perspektiv på utvecklingen – utvecklingen kommer smygande. Världens första ”cyborg” skapades i teknisk mening när Arne Larsson fick världens första pacemaker inopererad på Karolinska sjukhuset 1958.

Idag har vi på många områden börjat transformationen.

Tusentals svenskar har numera RFID-chip inplanterade under huden. Ingrepp som att byta kön eller fosterdiagnostik anses av de flesta som helt normalt. Det senare innebär ju i praktiken att barn som tidigare hade fötts inte längre gör det. Frågan är vad vi kommer acceptera om ett decennium, två eller tre?

I ett historiskt perspektiv har dock moral alltid fått ge vika för vetenskapliga och tekniska möjligheter

Vi går snabbt mot ett läge där det inte är vetenskapen och tekniken som hindrar oss från att manipulera och förändra vår biologi – utan vår moral.

I ett historiskt perspektiv har dock moral alltid fått ge vika för vetenskapliga och tekniska möjligheter – särskilt när det handlar om sådant som kan göra oss friskare, vackrare, yngre och smartare.

Det satsas idag mångmiljardbelopp på genetisk och teknologisk forskning som kan ”förbättra” människan. I fjol grundade till exempel Elon Musk Neuralink, ett medicinföretag som forskar på en teknologi att implantera elektroder i hjärnan som i framtiden ska göra det möjligt att ladda upp och ner tankar.

Många futurister, teknologer och framtidsoptimister målar upp en Star Trek-doftande framtid utan varken rasism och sexism. För i en värld där vi har friheten att förändras till vad vi vill finns ju längre inga gränser mellan människor, går resonemanget.

Resultatet blev fejkade porrvideos med kändisar

Vore inte det trevligt! Problemet med alltför många framtidsspaningar är att de tenderar att övervärdera människans positiva sida. När Google nyligen lanserade Tensorflow, ett öppet kodbibliotek för artificiell intelligens, hoppades nog företaget att verktyget som bygger på forskning i miljardklassen skulle användas för att utveckla nya spännande appar. Resultatet blev fejkade porrvideos med kändisar – den så kallade deepfake-trenden som exploderare i december.

Föreställningen om att vi på ett evolutionärt snabbtåg skulle lämna våra demoner bakom oss är lockande – men naiv. Risken är stor att vi istället för att lämna rasismen i det förflutna skapar verkliga biologiska klyftor mellan människor. Det evolutionära snabbtåget kommer avgå, men knappast för alla. Vetenskapens, medicinens och teknikens gracer har aldrig fördelats lika, gör det inte idag och kommer inte heller göra det i framtiden.

Mer sannolikt är att vi går mot en framtid där ras och klass blir detsamma. Där en elit som har råd genmanipulerar sig själva och sina barn att bli smartare, starkare, friskare. En framtid där vi skapar raser och där sociala och ekonomiska olikheter också blir genetiska.

14 feb 2018 | 13:55
Om skribenten
Författare och journalist

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev