Flyktingar görs till andra klassens människor Nyanlända flyktingar inkvarteras tillfälligt i MalmöMässans utställningshall i väntan på att kunna registreras som asylsökande i Sverige 2015. Foto: Drago Prvulovic / TT

Krönika Flyktingar görs till andra klassens människor

Krönika Lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige utgör en total diskriminering av flyktingar och försvårar integrationen, skriver Ahmad Al Srahin.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

Den 24:e november 2015 tillkännagav den svenska regeringen en ny, tillfällig lag som svar på det ökade antalet flyktingar som sökte asyl i Sverige. I stället för permanenta uppehållstillstånd skulle regeringen i fortsättningen ge ut tillfälliga upphållstillstånd till de som flyr till Sverige. Lagens syfte var att förbättra integrationen av nyanlända på arbetsmarknaden och begränsa antalet flyktingar som kom till Sverige. Men sprickorna börjar uppenbara sig och de negativa effekterna på integrationen överväger de positiva. För att kunna få ett permanent upphållstillstånd måste flyktingar, enligt Migrationsverket, uppfylla följande villkor:

”Ansökan sker då det tidsbegränsade uppehållstillståndet slutar gälla. Den som söker ska kunna försörja sig själv och eventuell familj samt ha en bostad. Det innebär att den som ansöker måste ha fast anställning eller ett avtal om minst två år. Det krävs också att anställningen inte är subventionerad med någon form av statliga bidrag. De som är under 25 år måste ha fullföljt utbildning på gymnasial nivå. De måste också hitta fast anställning högst sex månader efter att ha avslutat sin utbildning.”

Hur kan regeringen och Migrationsverket förvänta sig att tiotusentals människor ska kunna få ett jobb inom en sådan kort tidsperiod? Och vi känner alla till diskrimineringen som människor födda utanför Sverige möter här. En av konsekvenserna är att nyanlända måste ge upp högre utbildning för att istället jaga vilket jobb som helst som kan ge dem chansen att få permanent uppehållstillstånd.

Ta Sara Kh som exempel. Hon kom hit i februari 2017 och är nu 21 år. Hennes dröm om att bli apotekare fick läggas på is. Hon finner sig nu i en situation där hon inte kan läsa vidare på universitetet efter att ha fullföljt sin gymnasieutbildning eftersom hon måste skaffa sig ett jobb för att få permanent uppehållstillstånd.

Det gör mig verkigen ledsen och frustrerad att jag inte kan gå på universitet som andra flickor i min ålder och fulföllja min barndomsdröm – Sara

Vi tvingar människor att bli lågavlönad arbetarklass när de har fantastiska förmågor och hopp om att bli bidragande medlemmar av samhället. I det långa loppet kommer detta leda till en generation i Sverige med lägre utbildning, vilket kommer vidga gapet mellan svenskar och nyanlända.

I den andra änden av vågskålen har vi personer med hög utbildning som anlänt till Sverige, men inte heller får permanent uppehållstillstånd.

Allmäntandläkare Hala Alnahas, som tog examen vid Damaskus Universitet 2011, kom till Sverige 2016. Hon lärde sig språket, validerade alla sina certifikat, gick igenom den långa processen att bli en legitimerad tandläkare i Sverige och arbetar nu som tandläkare på Allmäntandvården. Hon hade arbetat hårt för att uppfylla Migrationsverkets krav men blev chockad när hon blev nekad permanent uppehållstillstånd. När hon försökte överklaga och be om en förklaring till varför hon inte blev beviljad permanent uppehållstillstånd kom svaret att hennes arbetsgivare hade missat att meddela Skatteverket om att Hala börjat arbeta hos dem. Hala åtgärdade omedelbart detta men Migrationsverket insisterade på att hon får lov att vänta ytterligare två år och ansöka igen när hennes tillfälliga uppehållstillstånd löper ut.

Varför måste jag leva med stress och rädsla när jag har gjort min del? – Hala

Hennes syster Haya Alnahas, som studerade till ekonom och tog examen från Damaskus Universitet, kom också till Sverige 2016. Hon fick jobb som banksäljare på en av storbankerna och ansökte om permanent uppehållstillstånd i november 2019. På grund utbrottet av covid-19 blev Haya permitterad och kvalificerade sig således endast för tillfälligt uppehållstillstånd enligt Migrationsverket. Hennes kollega X var i samma situation, men fick ändå permanent uppehållstillstånd. Det verkar precis som att det är upp till den individuella handläggaren på Migrationsverket att avgöra efter eget tycke vilka ansökningar som ska beviljas eftersom deras situationer var identiska men med olika utfall. Nu måste Haya leva med osäkerhet och stress medan hennes framtid hålls som gisslan i ytterligare två år.

Avsaknaden av tydlig information från Migrationsverket gör processen till en labyrint. För flyktingar med begränsade språkkunskaper och utan förståelse av hur systemet fungerar blir det nästan omöjligt att komma igenom processen och få ett permanent uppehållstillstånd. Migrationsverkets roll borde först och främst vara att tillmötesgå och informera i all tydlighet vilka krav som finns på förhand så att nyanlända vet vad som väntas av dem. Om någonting saknas eller behöver ordnas så borde handläggaren meddela asylsökaren som har kämpat i god tro för att uppfylla kraven. Det borde inte resultera i ett bryskt automatiskt beslut som tvingar asylsökaren till ännu en två år lång vänteperiod medan deras liv hänger i balansen.

Ytterligare ett skäl till att den nya lagen är så skadlig för det svenska samhället är att den stärker den svarta marknaden. Vissa arbetsgivare utnyttjar situationen och begär betalning för ett tvåårskontrakt. Ett exempel är M. O, som ansökte om ett jobb på en restaurang där ägaren erbjöd sig att sälja ett anställningskontrakt för en betydande summa pengar. Det finns inre hemsidor där människor säljer och köper kontrakt.

Den här lagen lyckas med det exakt motsatta mot vad regeringen påstår. Den är inte grundad i psykologisk, medicinsk eller juridisk forskning. Snarare är den en billig genväg för regeringen att stoppa immigrationen och göra det enklare för dem att skicka tillbaka människor till sina hemländer när de kan. Den gör det svårare för flyktingar att integrera sig i samhället. Den utgör en total diskriminering mot flyktingar. Den behandlar oss som andra klassens människor. Vi har inte rätten att drömma, att utvecklas eller att utbilda oss. Istället pausas våra liv i åratal, och vi förväntas att tacksamt vilket jobb som helst som vi kan få tag på. Allt i syfte att få tryggheten som ett permanent uppehållstillstånd ger.

Lagen borde slopas så snart som möjligt och inte bli förlängd eller göras permanent.

Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Burhan 30 jun 2020:

    Håller med

  2. Av AhmadHM 30 jun 2020:

    Tack bror, jag håller med 100%

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar