Kollektivavtal på Posten fällde tidigare fackföreningsledaren Finlands statsminister Antti Rinne (S) tvingades på tisdagen lämna in sin regerings avskedsansökan efter att Centern i samma koalitionsregering uttalat misstro mot statsministern. Foto: Mikko Stigi/Lehtikuva via AP.

Kollektivavtal på Posten fällde tidigare fackföreningsledaren

Finland Den finska statsministern Antti Rinne (S) avgick på tisdagen, i efterdyningarna av den uppmärksammade poststrejken. Regeringskollegerna i Centern uttryckte misstro för regeringschefen, tillika tidigare ordföranden för tjänstemannafacket PRO.
Sören Viktorsson, Helsingfors
3 dec 2019 | 15:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den drygt två veckor långa poststrejk som avblåstes förra onsdagen kretsade inte minst kring frågan om val av kollektivavtal. När omkring 700 pakethanterare på finländska Posten flyttades till dotterbolaget Posti Palvelut, medförde det att de också tvingades byta kollektivavtal och därmed riskera lönesänkningar på runt 30 procent eller mer.

Det handlade om medlemmar i facket PAU, där kollektivavtalet flyttats över från arbetsgivarorganisationen Palta till Medieförbundet.

– Vi kan inte acceptera de försämringar i lön och arbetsvillkor som det innebär, förklarade PAU:s ordförande Heidi Nieminen bakgrunden till poststrejken.

Såväl hon som Rinne har offentligt fördömt så kallad avtalsshopping, men från Postens sida hävdade man att bytet av kollektivavtal varit känt redan sedan i somras

Som ett resultat av strejken tilläts så pakethanterarna att återgå till sitt gamla kollektivavtal.

Men – och det är bakgrunden till Antti Rinnes avgång – uppgifter framkom om att regeringen skulle ha känt till flytten av pakethanterarna till det mindre förmånliga avtalet.

Den som kom i skottgluggen blev ministern för ägarstyrning, Sirpa Paatero (S). Såväl hon som Rinne har offentligt fördömt så kallad avtalsshopping, men från Postens sida hävdade man att bytet av kollektivavtal varit känt redan sedan i somras.

Den andra ministern som går

I slutet av november avgick Paatero och då fokuserades kritiken på Rinne. Sedan Centern (som sitter i samma koalitionsregering och opinionsmässigt nästan lika stora som Socialdemokraterna) och dess ordförande Katri Kulmuni uttalat misstro mot Rinne, valde statsministern att på tisdagen lämna in sin regerings avskedsansökan till president Sauli Niinistö.

Finland leds nu av en expeditionsministär. Enligt uppgift till tidskriften Suomen Kuvalehti har socialdemokraternas vice ordförande, kommunikationsminister Sanna Marin förklarat sig vara beredd att ta över statsministerposten.

Ledaren för socialdemokraternas riksdagsgrupp Antti Lindtman har även han förklarat sig vara beredd att axla manteln.

I koalition med Centern, gröna, vänstern och folkpartiet

Den finländska regeringen består av en bred koalition och där ingår förutom Socialdemokraterna samt Centern även De gröna, Vänsterförbundet samt Svenska folkpartiet. I skrivande stund talar det mesta för att fempartikoalitionen fortsätter, och med oförändrat regeringsprogram.

Antti Rinne, som tillträdde statsministerposten i juni i år, har facklig bakgrund och var under ett antal år ordförande i tjänstemannafacket PRO.

Sören Viktorsson, Helsingfors
3 dec 2019 | 15:26

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev