Jobbsökande kvinna sållades bort  – ”det krävs en man” Att jobba med installation är inget för en kvinna, resonerar en arbetsgivare i branschen. (Mannen på bilden har inget med innehållet att göra). Foto: Helena Landstedt/TT

Jobbsökande kvinna sållades bort – ”det krävs en man”

En kvinna sökte jobb som installatör hos en arbetsgivare. Hon har sökt jobb hos samma arbetsgivare fyra gånger. Nu fick hon svar, jobbet hon sökt är så pass fysiskt krävande att arbetsgivaren inte tror en kvinna klarar det.
29 mar 2023 | 10:36
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kvinnan har jobbat som yrkeschaufför i flera år. Hon har bland annat sysslat med distribution av pallar och varor, och även jobbat med lastning.

Så sökte hon jobb som installatör hos en arbetsgivare, dit hon tidigare vänt sig tre gånger. Den här gången fick hon via mejl svar på varför hon inte är aktuell.

Arbetet är fysiskt krävande – därför krävs en man

Arbetsgivaren skriver att man gått vidare med en manlig sökande. Det står också att han inte känner till en enda kvinna i branschen, och att arbetet är mycket fysiskt krävande vilket är orsaken till att mannen i stället fick jobbet.

Kvinnan har vänt sig till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som nu stämmer arbetsgivaren, och kräver 100 000 kronor i ersättning.

I DO:s beslut står att bolaget inte gjort en individuell bedömning, utan sorterat bort kvinnan på grund av kön. Och att hon på så sätt gått miste om möjlighet till en fast anställning.

Om företaget inte går med på det, går myndigheten vidare med fallet till Arbetsdomstolen (AD).

29 mar 2023 | 10:36
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev