ISF: Långt till jämställda pensioner Löneskillnaderna från arbetslivet hänger med in i pensionen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT

ISF: Långt till jämställda pensioner

Jämställdhet Medan den allmänna pensionen har en sammanpressande effekt på inkomstskillnader mellan pensionärer, så befäster tjänstepensionerna skillnaderna. Enligt Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, kommer det att ta lång tid innan pensionerna blir jämställda.
1 jun 2017 | 12:56
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kvinnor har lägre pension än männen – oavsett i vilken sektor de arbetat. Anledningen är att pensionerna avspeglar inkomsterna under arbetslivet, konstateras det i en analys gjord av ISF på uppdrag av regeringen.

– Det beror på den ojämställda arbetsmarknaden. Kvinnor jobbar mer deltid och i andra yrken än män, säger projektledaren på ISF, Gabriella Sjögren Lindquist.

Vissa delar i det allmänna pensionssystemet som garantipension och bostadstillägg minskar inkomstskillnaderna mellan pensionärerna, genom att de hjälper dem med lägst inkomst. Bland dem finns en större andel kvinnor än män. Även inkomstpensionen fungerar på samma vis eftersom den inte ger pensionsrätt för inkomster över cirka 41 000 kronor i månaden. En större andel av männen tjänar över den gränsen.

Tjänstepensionen betyder mycket

Tjänstepensionen verkar däremot i motsatt riktning eftersom den ger pensionsrätt även för inkomster över taket. Tjänstepensionen befäster därför inkomstskillnader som uppstått under den yrkesverksamma delen av livet.

Betydelsen av tjänstepensionen är stor.

– Bland de tio procent med högst pensioner svarar den för 60 procent av den totala pensionen bland männen och 45 procent av den totala pensionen för kvinnorna, konstaterar Gabriella Sjögren Lindquist.

ISF spår dock att tjänstepensionens andel av den totala pensionen kommer att minska framöver. Det beror på de nya premiebestämda systemen för tjänstepensionen ger en lägre pension än de förmånsbestämda som dagens pensionärer omfattas av.

I dag får kvinnorna i snitt 75 procent så mycket som männen i pension, 2050 kommer den andelen vara 80-81 procent.

Skillnaderna mellan kvinnorna och männens pensioner finns över hela arbetslivet. Men de är inte lika stora överallt. De är lägst bland de med lägst löner: lågutbildade privatanställda och kommunalanställda och störst bland landstingsanställda. Det senare hänger samman med att de kvinnliga yrkesgrupperna, exempelvis undersköterskor, tjänar betydligt mindre än de manliga, exempelvis läkare.

De här skillnaderna kommer att minska framöver, enligt ISF.

– Men det går långsamt. I dag får kvinnorna i snitt 75 procent så mycket som männen i pension, 2050 kommer den andelen vara 80-81 procent, säger Gabriella Sjögren Lindquist.

1 jun 2017 | 12:56
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev